Szeged és környéke

2016.10.10. 19:05

Tehetetlen az egyetem a bíróság döntéséig Török Márk ügyében

Bár a Szegedi Tudományegyetem rektora megsemmisítette az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének tavaly őszi megválasztását, Török Márk mégis maradt, mivel bíróságon kért jogorvoslatot, ami halasztó hatályú. A Fővárosi Törvényszék mostanáig nem hozott döntést, így Török ismét indulhatott a posztért. Bár hivatalos értesítés tudomásunk szerint még nincs, szeptemberben meg is választották a harmincéves diákvezért.

Szlavkovits Rita

– Egyelőre nem kaptuk meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Török Márk ismételt megválasztásáról szóló dokumentumait – közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – Ha hivatalosan is értesítést kapunk erről, akkor úgy fogunk eljárni, mint májusban, tehát ismét megsemmisítjük a választás eredményét, és várjuk a bíróság döntését Török Márk jogorvoslati kérelmének ügyében.


A lassan tíz éve EHÖK-elnök harmincéves Török Márk pozíciója, bár folyamatosan konfliktusokkal terhesen, de megingathatatlannak tűnt tavaly szeptemberig. Ekkor a 2015. szeptember elsején hatályba lépő felsőoktatási törvény módosítása tett keresztbe az örökös elnöknek, amely kimondja, hogy diák csak négy éven át viselhet hallgatói önkormányzati tisztséget. A törvény ugyan tartalmazza, hogy a tisztségben eltöltött éveket egybe kell számítani, az viszont már nincs részletesen kifejtve, hogy a törvény hatálybalépésétől kezdődődően kell az éveket összeadni, illetve már a hatálybalépéskor is az számít, hogy hallgatóként összesen mennyi ideig töltött be valaki pozíciót a hallgatói önkormányzatban.


A törvényt eltérően értelmezte az SZTE vezetése és a túlkoros EHÖK-elnök. Török Márk úgy gondolta, hogy 2015-től még négy évig betöltheti ezt a posztot, az egyetem szerint viszont Török már rég túllépte a határt. Mindkét fél állásfoglalást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ahol tavaly decemberben még Töröknek, az idén tavasszal már az SZTE vezetésének adtak igazat. Miután tavasszal az egyetemi vezetés a nekik küldött minisztériumi állásfoglalásra hivatkozva megsemmisítette Török megválasztását, az egyetemi vezér a Fővárosi Törvényszékhez fordult, ők még nem hozták meg döntésüket. Az eljárás halasztó hatályú, így Török addig marad, amíg a bíróság nem hoz olyan döntést, hogy a törvényt akként kell értelmezni, hogy az összes tisztségben töltött évet össze kell adni. Így lényegében ha a rektor ismét megsemmisíti Török újabb megválasztásának eredményét, akkor is addig maradhat elnök, amíg a Fővárosi Törvényszék nem hoz az egyetemi döntést alátámasztó határozatot. Ha ez megtörténik, akkor a rektor újbóli megsemmisítő döntését is valószínűsíthetően megtámadó Török mehet a sóhivatalba, mert a tavaszi jogorvoslati kérelem ügyében hozott döntés az őszi ügyletre is vonatkozhat. Amennyiben viszont Töröknek kedvező döntés születik, vagy évekig húzódik az ügy, akkor akár 2019-ig maradhat posztján a harmincéves diákvezér.

 

Ketten pályáztak, de az egyik jelölt visszalépett


Majdhogynem titokban zajlott Török Márk újraválasztása. Igaz, az EHÖK honlapján még júliusban, a nyári vakáció kellős közepén jelent meg a pályázati kiírás, amely szerint augusztus 18-áig lehetett az EHÖK-elnöki posztra jelentkezni. A választás ettől kezdve szűk körben zajlik, a többségében kari HÖK-elnökök részvételével a választmány dönt a benyújtott pályázatokról. Lapunk érdeklődésére az EHÖK sajtószóvivője azt közölte, a választmányi ülések minden egyetemi polgár előtt nyilvánosak. Patai Ádám a pályázókról annyit árult el, hogy ketten voltak, az egyik visszalépett. Azt, hogy hivatalosan ismét Török Márk lett az elnök, a sajtószóvivő lapunknak sem árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!