Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette a székesfehérvári Parmalat-üzemet az Alföldi Tej Kft. A cég termelői – közöttük a Csongrád megyeiek – évente összesen 400 millió liter tejet adnak el. A vásárhelyi ügyvezető szerint az üzem megvétele egyértelműen a termelők piaci pozícióját erősíti.
Illusztráció: Tésik Attila

November elejétől kerül teljesen az Alföldi Tej Kft. tulajdonába a Parmalat székesfehérvári üzeme, amely nemrég fölszámolás alatt állt. Mélykúti Tibor, a kft. ügyvezetője – aki a Tej Terméktanácsban Csongrád megye küldötte – azt mondja, ez az üzlet nem jöhetett volna létre a kormány hitelgaranciája, és Gráf József miniszter segítsége nélkül. A feldolgozóüzem megvétele, újbóli beindítása összesen mintegy négymilliárd forintba kerül. A kft. termelői – közöttük a Csongrád megyei kis- és nagygazdaságok kilencven százaléka – összesen csaknem négyszázmillió liter tejet állítanak elő évente. A cégnek fontos, hogy ez a mennyiség biztosan kerüljön a piacra itthon, de Mélykúti Tibor szerint azért is volt jó üzlet a Parmalat-üzem megvétele, mert ha itthon felesleg van nyers tejből, azt a fehérvári gyárnál hagyományosan meglévő olasz kapcsolatokon keresztül könnyebben lehet értékesíteni.

Az alföldiek most már csaknem egyenlő feltételekkel indulhatnak a versenyben a nyugat-európai termelőkkel; hiszen ők is tulajdonosai a feldolgozóüzemeiknek.

Ami a tej felvásárlási árát illeti, nyár végén azért fogott össze az Alföldi Tej Kft. a mosonmagyaróvári Motej 2003 Szövetkezettel és a Duna Melléki Tejértékesítő és -Beszerző Szövetkezettel, hogy közös legyen a beszerzés és az értékesítés, és együtt tárgyaljanak a multinacionális áruházláncokkal. A céljuk az volt – és az maradt –, hogy eltűnjön a termelők literenkénti csaknem 10 forintos vesztesége. A tárgyalás eddig nem jött össze. A nyáron 2 forintot emelkedett az ár, de a feldolgozókkal folytatott egyeztetésen az derült ki, hogy jövőre is 64 forint körül várható. Miközben tavaly 67 forint volt, s Nyugat-Európa országaiban – ha a magyarral azonos beltartalmi értékű áruét nézzük – hetven forint körül alakul most is.

Mélykúti Tibor szerint van esély arra, hogy a helyzetük – ha végre sikerül összehozni a tárgyalást – javuljon.