Szeged és környéke

2009.04.14. 21:18

Telekfüggők a szegedi lakásárak

Szeged - Három dolog határozza meg egy telek értékét: a hely, a hely és harmadszor is a hely. Ezen alapigazság miatt Újszeged és a szegedi belváros telkei a legdrágábbak. A legolcsóbb négyzetméterek 6-8, a legborsosabbak 25 ezer forintba kerülnek most.

Fekete Klára

Aki rossz fekvésű területen építkezik, annak a háza már a beköltözés pillanatában a felét éri. Ezért mondják azt az ingatlanszakértők, hogy a telekáron nem szabad spórolni.

Szegeden a legolcsóbb üres, ám természetesen közművesített négyzetméterek 6-8 ezer forintba, a legdrágábbak 20-25 ezer forintba kerülnek. A tanácsadók javasolják, hogy 15 és 20 ezer forint közötti négyzetméteráron keresgéljenek azok, akik nem szeretnék a pénzüket kiszórni az ablakon.

Szegeden jelenleg óriási a kínálat. Még Holt-Marosra néző üres portákból is van eladó. Információink szerint az a tehetős polgár, akinek tele a pénztárcája, és igényes helyen szeretne lakni, az Újszeged ezen területén keresgél. Itt ugyanis azt kapja meg, amit sehol másutt: a panorámát.
Nem nehéz manapság feltérképezni a kínálatot, az interneten fényképes hirdetések, az ügynökségeken lelkes közvetítők adják meg a felvilágosítást. Magunk is érdeklődtünk: Újszegeden, a Túzok utcában csaknem 1000 négyzetméteres telket egy bontásra érett házzal kínálnak eladásra. A kikiáltási ár 24 millió forint, vagyis egy négyzetméterért 24 ezret kérnek. A közvetítő arra biztatott: tessék alkudni! „Mondjon egy összeget, és a tulajdonos is mond majd valamit" – közölte.

Bőséges a kínálat Szegeden az épülő, eladó új lakásokból. Fotó: Karnok Csaba

Bőséges a kínálat Szegeden az épülő, eladó új lakásokból.
Fotó: Karnok Csaba

Újszegeden jó helynek számít a Túzok utca is, de nem veri a Holt-Maros környékét. Keresett még Marostő és a Kállai liget is. A város Rózsadombjának nevezett területen a „legolcsóbbak" az úgynevezett Traktor utcai kiskertek: itt a telek négyzetmétere csak 10-12 ezer forintba kerül.

Más mércével mérik a belvárosi, társasház építésére alkalmas területeket. Az eladók a legjobb árakat a saroktelkeknél érhetik el, akár 40-50 ezret is kérhetnek egy négyzetméterért. Szegedi rekordot képvisel egy Szent Miklós utcai telek, amelyet 50 millióért, 80 ezer forint per négyzetméterárért kínálnak. Igaz, 12 lakásos társasház építési engedélyével együtt.

Körkép, városrészenként

Az újszegedi, 20-25 ezer forintos négyzetméterárakhoz képest kifejezetten olcsónak számít Szőreg és Tápé az átlagosan 10 ezer forintos, Gyála és Dorozsma a 6-8 ezer forintos telekáraival. Középáron adnának el összközműves telkeket az új Öthalom lakóparkban, Béketelep határában. Az első 70 darabot a válságra való tekintettel reklámáron, négyzetméterenként 9 ezer forintért értékesítenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!