Szeged és környéke

2011.04.07. 14:47

Teljesen leállhat a 2-es villamosvonal építése

Szeged - Hétfőn leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése, mivel az egyik konzorciumi tag adósa maradt a terveket készítő cégnek.

Delmagyar.hu

[namelink name="Nagy József"], a Nagy és Társai Bt. ügyvezetője csütörtökön elmondta: cége készítette el a 2-es villamosvonal terveit a kivitelező konzorcium egyik tagja, a Középszolg Kft. számára. A tervekért kiállított számlák fizetési határideje lejárt, az elsőé még 2010 októberében, azok ellenértékét azonban a mai napig nem kapták meg.

A tervezőcég február 16-án kezdeményezett felszámolást a Középszolg Kft. ellen és ideiglenesen felfüggesztette a szerzői jogvédelem alá eső tervek használati jogát. A felszámolás még nem emelkedett jogerőre, de az ideiglenes felfüggesztés miatt a kft. jelenleg nem építheti a villamospályát a szegedi Rókusi körúton - közölte Nagy József.

A tartozással kapcsolatban többször is próbáltak egyeztetni az építőipari céggel és a kivitelező konzorciumot vezető cseh OHL ZS céggel is, a megbeszélések azonban nem vezettek eredményre. Ezért egy végső határidőt szabtak meg a kivitelezőknek: ha hétfőig nem kapják meg járandóságukat, kezdeményezik a tervek használati jogának hatósági felfüggesztését - mondta a szakember. Hozzátette: ez végső soron a beruházás teljes leállását eredményezi, s több engedélyt akkor is újra be kell szerezni, ha végül fizetnek az építők.

A MTI az ügyben megkereste a Középszolg Kft.-t, amely későbbre ígért választ.

Hétfőn leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A villamosvonal építését koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektvezetője, [namelink name="Csanádi Zoltán"] azt mondta, tud a két cég közötti jogvitáról, de a részleteket nem ismeri, mert az érintett vállalkozások közötti szerződésről van szó.

A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építmények kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat az OHL ZS vezette konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért.

A Csongrád Megyei Bíróságon csütörtökön kezdődött meg az a per, amelyben a szegedi önkormányzat 417 millió forint kötbért követel a kivitelező konzorcium tagjaitól a 2-as villamosvonal építésének csúszása miatt. Az építkezésnek a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ára kellett volna befejeződnie, helyenként azonban még csak a földmunkákat végzik. A kivitelezők a beruházás befejezését most július közepére ígérik.

A tárgyaláson az építőket képviselő ügyvédek kifejtették, a kivitelezés rajtuk kívül álló okokból, a többi között a pontatlan közműtérképek miatt csúszik.

Korábban írtuk

Több mint 400 millió forint kötbért követel a szegedi önkormányzat a 2-es villamos vonalát építő konzorciumtól a beruházás csúszása miatt abban a perben, amely csütörtökön kezdődött meg a Csongrád Megyei Bíróságon.

[namelink name="Faludi Csaba"], a felperes önkormányzatot képviselő ügyvéd a tárgyaláson elmondta, hogy a vonalnak a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ra kellett volna elkészülnie, a kivitelezés azonban még jelenleg is folyik, helyenként a földmunkákat végzik. A vállalkozói szerződés szerint a beruházás csúszása esetén a megrendelőt napi 10 millió forint kötbér illeti meg, amely maximális összege a nettó vállalási ár 20 százaléka, mintegy 417 millió forint. Az ügyvéd hozzátette, a kivitelező konzorcium tagjainak ezen felül ki kell fizetniük a kötbérre rakodó késedelmi kamatot is.

Az alperesek, a konzorciumvezető cseh OHL ZS. a. s., illetve a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. ügyvédei kifejtették: a kötbérkövetelést jogalapjában és összegszerűségében is vitatják. Álláspontjuk szerint a kivitelezés rajtuk kívülálló okokból, többek között a pontatlan közműtérképek miatt csúszik.

Hétfőn leállhat a szegedi 2-es villamosvonal építése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az önkormányzat jogi képviselője az alperesek felvetéseivel kapcsolatban elmondta, az ismeretlen közművek és a rendkívüli időjárás okozta nehézségeket az önkormányzat már elismerte azzal, hogy a beruházás határidejét az eredeti 2010. július 2-ról szeptember 18-ra módosította, más problémákat pedig már a végső teljesítési határidő után jeleztek az építők, így azok a per szempontjából lényegtelenek.

A bíróság az ügyben szakértőt rendel ki, a per a szakvélemény elkészülte után folytatódik.

A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építmények kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat a cseh OHL ZS. a. s. vezette konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért.

[namelink name="Nemes Szilvia"], a beruházást koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. kommunikációs munkatársa elmondta, a kivitelező eddig a munkák mintegy kétharmadát végezte el. A beruházás befejezését most július közepére ígérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!