Szeged és környéke

2013.05.20. 21:35

Temetés kalákában

Szeged - Bevezette a kormány a szociális temetést. Szegény családok kérhetik, ha segíteni tudnak a halott öltöztetésénél vagy a sírásásnál. Megmarad a részletfizetés és a köztemetés is.

Dombai Tünde

– Nem lesz ebből semmi. Ez olyan, mintha a rezsicsökkentés folytatása lenne – érvelt a hírekben hallott szociális temetés ellen egy férfi az Olajbányász téri piacon. Egy másik azzal legyintett a kormány újabb intézkedésére, hogy a rokonság viszolyog a halottól, nem lesz önként vállalkozó, aki mosdatná, öltöztetné, koporsóba tenné a megboldogultat, és sírt ásna, még ha szegény is a család. Friedmann Sándornak a Belvárosi temető előtti villamosmegállóban az jutott eszébe: nincs új a nap alatt. Régen náluk, a Békés megyei Gyomán magától értetődő volt, hogy egy rokon, aki értett hozzá, előkészítette otthon a halottat a ravatalra, a fiatalok pedig sírt ástak, koporsót cipeltek. Lánya azt mondta: várható volt egy ilyen intézkedés, mert drága a temetés, és emiatt sokan adósságba verik magukat. Hátha ezzel elejét lehet venni annak, hogy sokan elhamvasztassák a halottjukat, és az urnát méltatlan módon „ottfelejtsék" a kuka mellett.

[namelink name="Olasz Ferencné"] évtizedekkel ezelőtti újsághírt idézett fel arról, hogy ismeretlen elhunytak vártak végtisztességre a patológián, és úgy vélte, erre is megoldás lehet a szociális temetés.

Még kérdés, szegény temetésnél kik engedik le a koporsót a sírba? Fotó: DM/DV

Még kérdés, szegény temetésnél kik engedik le a koporsót a sírba?
Fotó: DM/DV

A kormány múlt szerdán fogadta el a Belügyminisztérium javaslatát a szociális temetésről. A koporsós vagy urnás szolgáltatást az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzattól kérhetik a hozzátartozók. A kormány számításai szerint a szociális temetés összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában. A rászorulók az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen adhatják meg a végtisztességet elhunytjuknak. Továbbra is megmarad a köztemetés lehetősége. A kettő között az a különbség, hogy míg a köztemetést igénylő családoktól a település a hagyatékból visszakéri a temetés költségét, addig a szociális temetés valódi díjmentességet biztosít. Az állam ingyen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket, átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, köztük a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

Sok a kérdés az új szolgáltatással kapcsolatban. Ki és hogyan határozza meg a rászorultság mértékét? Pontosan milyen mozzanatokba kapcsolódhatnak be hozzátartozók a temetés előtt és aközben? Merthogy ők továbbra sem lesznek alkalmazottai a temetőknek, akiknek a felelősségét egyelőre törvény rögzíti a kegyeleti szolgáltatások és a sírásás kapcsán. Hány évre ad temetkezési helyet az állam? Jelenleg az urnahelyet 10, a sírt 25 évre lehet megváltani. Egyeztetett a kormány az egyházakkal? A temetők zöme egyházi kezelésű.

Kerestük az Országos Temetkezési Egyesület elnökét, de nem tudtuk elérni. Megyei temetővezetők és temetkezési vállalkozók nem nyilatkoztak.

Végtisztesség részletre

Az önkormányzati temetőket kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. 700 temetést végez egy évben, ennek túlnyomó része urnás. Az önkormányzat tavaly 112 köztemetéssel bízta meg a céget 8,7 millió forint értékben. Testtemetésre a város 190 ezer forintot számol fel, hamvasztásra urnaelvitellel 132 ezret, hamvasztásra urnafalba helyezéssel 150 ezret. Az elhunytakról akkor is gondoskodik a város, ha nincs fellelhető rokonuk. A Testamentumnál egyedi megbeszélés alapján részletfizetés is kérhető a végtisztességre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!