Thealter és Szassz tizenhatodszor Szegeden

Ez már a tizenhatodik lesz. Hivatalosan úgy kell mondani, hogy a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti fesztiválja. A Thealter és Szeged neve már összeforrt. Hétfőtől a régi Hungáriában, a város terein, a régi zsinagógában várják a publikumot a színészek.
Godot-ra várva a régi zsinagógában. Fotó: Frank Yvette

A szegedi Maszk Egyesület 1991-ben rendezte meg első olyan fesztivált független, kísérletező, az állami szférán kívül álló alkotóknak. Megnyitják a Hajnóczy utcai régi zsinagógát, a falak közé és az udvarra színházi előadások költöznek egy hétre. Beköltöznek a régi Hungária Szállóba, a Korzó moziba, a Mars tér U pavilonjába.

Az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült Thealter International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivál. Bábelőadásokat, zenés rendezvényeket egyaránt kínál. A színpadi mozgást, Thai-chit, színpadi vívást tanítanak, táncritmika órákat tartanak. Az eddigi évekhez hasonlóan idén a Déli Vonal-koncepciónak megfelelően bemutatkoznak a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulatai. A közönség megnézheti a világhírű orosz csapat, a Derevo Ketzal című produkcióját, Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabját.

A Legal Art Centre – amely 2003-ban mutatkozott be Magyarországon, A cselédek című előadásukkal arattak szakmai és közönségsikert – ebben az esztendőben Sarah Kane fiatalon elhunyt angol drámaíró a 4.48 Pszichózis című darabját mutatja be. Először lép fel Magyarországon a Theatre Trafik, Üdvözlet az Adriáról című darabjukkal. Bemutatják az orosz Oleg Zsukovszkij és a szegedi Perovics Zoltán szerzőpáros jegyezte, A Danyiil Harmsz Projekt című darabot.

Beszélgetéssel és filmről felelevenített színházi előadással emlékeznek a nemrég elhunyt Halász Péterre. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos növendékei Kié itt a tér? címmel mutatják be produkciójukat.

A színházi fesztivál programjai esténként koncertekkel zárulnak. A JATE-klubban fellép a Sziámi, a Kontroll Csoport, a Csókolom és Lajkó Félix. A fesztivál zárónapján, vasárnap osztják ki a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójának díjait. Jegyeket a szervező Maszk-irodában lehet előjegyeztetni. A rendezvény hivatalos honlapján, a www.thealter.hu internetes portálon nem csupán a programot olvashatják az érdeklődők, a fesztiválon szereplő színházi csoportokról is találnak leírást.