Szeged és környéke

2009.05.18. 20:31

Tilos mobilozni a tanítási idő alatt

Szeged - Szinte minden általános iskolásnak van már mobilja, amit magával visz a suliba is. Pedig ott nem vállalnak felelősséget a készülékekért, és használni sem lehet: az épületbe lépve ki kell kapcsolni, és csak tanítás után lehet újra üzembe helyezni. Ha valaki vét a házirend ellen, elveszik a mobilját.

Kovács Kriszta

Szinte minden általános iskolásnak van már mobilja, amit magával visz a suliba is. Pedig ott nem vállalnak felelősséget a készülékekért, és használni sem lehet: az épületbe lépve ki kell kapcsolni, és csak tanítás után lehet újra üzembe helyezni. Ha valaki vét a házirend ellen, elveszik a mobilját.

– Nem hordok a suliba mobilt, mert úgysem lehet bekapcsolni. Csak oda viszem, ahol valóban szükségem van rá, például edzésre vagy kirándulásra – árulta el Ónodi Ádám, a szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadikos diákja. Osztálytársainál azonban egész nap ott lapulnak a rózsaszín, fekete, aranyszínű, kinyithatós, szétcsúsztatható vagy érintőképernyős modellek.

– Ez már az ötödik készülék, az elsőt harmadikos koromban kaptam – mutatta a telefonját Balogh Nikolett. A barna hajú tininek családi előfizetése van: hétezer forint a lebeszélhető limit, de azt mondta, csak 3-4 ezer szokott lenni a számlája. Azért van nála az iskolában is a mobil, mert előfordul, hogy dolga van az utolsó óra után, és így tud egyeztetni a szüleivel. – Két-három évente kapok új készüléket, ha elromlik vagy elhasználódik a régi – mutatta aranyszínű mobilját a szőke copfos Földeák Dominika.

Dominika és Nikolett csak kicsengetés után kapcsolhatja be a mobilját. Fotó: Frank Yvette

Dominika és Nikolett csak kicsengetés után kapcsolhatja be a mobilját.
Fotó: Frank Yvette

A Madáchban, ahogyan más szegedi általános iskolában is, házirend szabályozza a mobilhasználatot. Az iskolába lépve mindenkinek ki kell kapcsolnia a készüléket, és csak tanítás után lehet üzembe helyezni azt.

Nyomon követő sms-ek

Mint azt korábban megírtuk, bevezetnék a vásárhelyi oktatási intézményekben az SMS-küldést, vagyis üzenetet kaphatna a szülő arról, hogy csemetéje megérkezett a suliba, vagy elment az intézményből. A városvezetés szerint az intézkedés a szülő és az iskola kapcsolatát erősítené. Hogy mikortól, mennyiért, és valójában hogyan működne az üzenetküldő rendszer, még nem tudni.

– Másodikos kortól szinte mindenkinek van már mobilja. Nem szeretjük, ha óra közben megszólal, vagy esetleg játszanak vele, ezért hoztuk a szabályt. Óra közben a tanárok is kikapcsolják a telefonjukat – mondta Ezumahné Németh Györgyi igazgató.

Előfordult, hogy „gazdát cseréltek" a készülékek – többek között ezért lett része a házirendnek a mobilhasználat a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában is. Itt 8-tól 14 óráig nem lehet üzemkész a diákok telefonja. – Csak akkor lehet bekapcsolni, ha nyomós indok van rá, és az osztályfőnök engedi – árulta el Botos István igazgató.

– Egyetértek a tiltással, de szerintem manapság már szüksége van a szülőnek arra, hogy ellenőrizni tudja, hol van a gyermeke. Nem baj, ha iskola után náluk van a mobil – magyarázta Horváthné Ballagó Katalin, egy másodikos és egy hetedikes kisfiú édesanyja.

Flachné Vidéki Katalin, a Tabán Általános Iskola igazgatója szerint nincs szükség a mobilokra, mert ha baj van, az iskola is tudja értesíteni a szülőket.

A Tabánban is és a Vörösmartyban is, csak a szülők vehetik át az elkobzott mobilokat. Állítólag egyre kevesebb az ilyen eset, mert a gyerekek sem szívesen vétenek a szabályok ellen, és a szülők sem szeretnek a telefonok miatt suliba járni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!