Szeged és környéke

2019.02.19. 10:17

Timba sörényéből építik a fészküket a hollók és csókák a Szegedi Vadasparkban

A Szegedi Vadaspark csókáinak és hollóinak luxusához jelenleg egyik szomszédjuk, Timba, a fehér oroszlán sörénye járul hozzá.

T. R.

Gyakran hallható környezetvédelemmel foglalkozó szakemberektől, hogy úgy is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ha csak közelből származó termékeket szerzünk be, akármire is legyen szükségünk. Így ugyanis nem kell a hosszú szállítással is terhelni a környezetünket. Ez a javaslat persze legföljebb a modern kor emberének új, másfél évszázada még teljesen természetes volt. Az állatoknak ma is az – bár a luxuskörülményeket ők sem vetik meg.

Jónak tűnik - ismerkedik a holló a rackaszőr újrahasznosításának lehetőségeivel. Fotó: Endrédi Lajos

Jónak tűnik - ismerkedik a holló a rackaszőr újrahasznosításának lehetőségeivel. Fotó: Endrédi Lajos

A Szegedi Vadaspark csókáinak és hollóinak luxusához jelenleg egyik szomszédjuk, Timba, a fehér oroszlán sörénye járul hozzá. A rendkívül intelligens varjúfélék a tavasz közeledtével fészekrakásba kezdtek, és ehhez különleges bélelőanyagot kaptak: a fehér hím oroszlán és a vadaspark rackáinak levedlett szőrét. A hollópár és a fehér csókák egyből hozzá is láttak a nem mindennapi fészekalomnak való anyagok vizsgálatához.

A fehér csókák már el is kezdték felhasználni a fehér oroszlán sörényét. Fotó: Endrédi Lajos

A fehér csókák már el is kezdték felhasználni a fehér oroszlán sörényét. Fotó: Endrédi Lajos

Mint Endrédi Lajostól, a vadaspark gyűjteményi részlegvezetőjétől megtudtuk, az állandó kíváncsiságukról ismert varjúfélék hamar rájöttek, milyen kényelmes fészket tudnak építeni belőlük – amihez már hozzá is kezdtek –, nem mellesleg közben el is foglalják magukat. Azt, hogy az igyekezetüknek lesz-e további eredménye is, csak tavasszal tudjuk meg – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!