Hallgassa élőben!

Titánkorong a nyakban

Elvégezték az első porckorong-implantátum beültetését Szegeden. A módszert a nyugati országokkal egy időben kezdték el hazánkban is alkalmazni. Bár a betegek csupán pár százalékának ültethető be a protézis, ráadásul nagyon drága is, hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi a sérvműtéteket.
Drágaság. A titán-műanyag protézis beültetése 700 ezer forintba is kerülhet. Fotó:Karnok Csaba

A porckorongsérv, valamint a nyakigerinc-instabilitás rengeteg embernek okoz problémát. Sokszor elég csupán egy rossz mozdulat, és a csigolyák közé szoruló idegpálya elviselhetetlen fájdalmat okoz. Csak a Szegedi Tudományegyetem új klinikáján évente 600 ágyéki és 70 nyaki porckorongsérvet műtenek. A múlt hétig a már jól bejáratott módszert alkalmazták: kiemelték a sérült porckorongot, és azt a csípőből kivett csonttal pótolták, majd az egészet csavarokkal és lemezzel rögzítették két másik csigolyához, hogy a beékelt csont ne csúszhasson el. Egy új eljárásnak köszönhetően azonban ma már a nyaki sérvet jóval egyszerűbben és hatékonyabban tudják orvosolni.

A porckorongprotézis hároméves találmány, a nyugati országok mindegyikében most kezdik alkalmazni. Szegeden a múlt héten végeztek először olyan műtétet, ahol ezt az implantátumot ültették be. Barzó Pál, az idegsebészeti klinika intézetvezető professzora, valamint Elek Péter idegsebész adjunktus egy tótkomlósi fiatal nőt operált meg az új találmány segítségével.

– Az eddig alkalmazott módszer alapvető hátránya, hogy az összerögzített csigolyák a terhelést átadják az alattuk és felettük lévőknek, mely miatt egy idő után azok is tönkremennek, és újabb műtétre van szükség – magyarázta Barzó professzor. – A protézis azonban ugyanazt a mozgást tudja biztosítani, mint az eredeti porc, így a csigolya tökéletesen el tudja látni műtét előtti „feladatait”.

– Ráadásul a beteg gyógyulása szempontjából sem mindegy, hogy nem kell a csípőből csontot kivenni, az ugyanis talán még fájdalmasabb, mint a nyaki műtét – tette hozzá Elek Péter.

A titán-műanyag protézis rendkívül drága: alkalmazásával a műtéti költség körülbelül 600-700 ezer forintra rúg. Ha hozzávesszük, hogy egy ilyen beavatkozásért az egészségbiztosító 120 ezer forintot fizet, könnyen belátható, hogy a módszert egyelőre nem tudják sűrűn alkalmazni. Igaz, egyébként is csak a betegek 10-15 százaléka alkalmas arra, hogy a porckorong-implantátumot a szervezetükbe ültessék, feltétel ugyanis, hogy a csigolyák se sérültek, se meszesek ne legyenek. Ráadásul a protézis csak a nyaki panaszokra jelent megoldást, az ágyéki gerinccsigolyáknál egyelőre nem javasolt.

Az első szegedi műtét bő két órán át tartott, de olyan jól sikerült, hogy a beteg azóta már haza is mehetett. Siker ez az operációt végző orvosoknak, nemcsak azért, mert egy új technológiát alkalmazhattak, hanem azért is, mert megkímélhették a fölösleges szenvedéstől a beteget.

A távközlés csodálatos világa - Galéria
Újra látogatható mától a Neumann Társaság Informatikatörténeti Kiállítása a Szent-Györgyi Albert Agórában.
Németh László műfordítói tábort szerveznek Lakiteleken
A jelentkezéseket június végéig várják.
“Pezsegjen” Szeged belvárosa felett, saját penthouse lakásában! - Galéria
“A hét ingatlana” rovatunk bemutatja: luxus a köbön, egyenesen a Püspök utcából! Jacuzzi kilátással, nem is akármilyennel, 109 millió forintért. Nézzen be velünk egy extravagáns, eladó otthonba!
Mikroműanyag van folyóinkban, de ivóvizünk még nincs veszélyben
Hússzor annyi mikroműanyagot juttat a szervezetébe egy évben, aki csapvíz helyett kizárólag palackozott termékeket iszik.
Jön a nyár: íme az otthoni lábápolás titka
Itt az ideje, hogy rendbe szedjük lábainkat, lassan kezdődik a szandál szezon!
Sajtóhírek szerint Zidane a szezon végén távozik a Real Madrid kispadjáról
Állítólag a francia szakember már a múlt vasárnapi, Sevilla elleni, 2-2-es döntetlennel zárult mérkőzés előtt bejelentette a játékosoknak a döntését.