Titánkorong a nyakban

Elvégezték az első porckorong-implantátum beültetését Szegeden. A módszert a nyugati országokkal egy időben kezdték el hazánkban is alkalmazni. Bár a betegek csupán pár százalékának ültethető be a protézis, ráadásul nagyon drága is, hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi a sérvműtéteket.
Drágaság. A titán-műanyag protézis beültetése 700 ezer forintba is kerülhet. Fotó:Karnok Csaba

A porckorongsérv, valamint a nyakigerinc-instabilitás rengeteg embernek okoz problémát. Sokszor elég csupán egy rossz mozdulat, és a csigolyák közé szoruló idegpálya elviselhetetlen fájdalmat okoz. Csak a Szegedi Tudományegyetem új klinikáján évente 600 ágyéki és 70 nyaki porckorongsérvet műtenek. A múlt hétig a már jól bejáratott módszert alkalmazták: kiemelték a sérült porckorongot, és azt a csípőből kivett csonttal pótolták, majd az egészet csavarokkal és lemezzel rögzítették két másik csigolyához, hogy a beékelt csont ne csúszhasson el. Egy új eljárásnak köszönhetően azonban ma már a nyaki sérvet jóval egyszerűbben és hatékonyabban tudják orvosolni.

A porckorongprotézis hároméves találmány, a nyugati országok mindegyikében most kezdik alkalmazni. Szegeden a múlt héten végeztek először olyan műtétet, ahol ezt az implantátumot ültették be. Barzó Pál, az idegsebészeti klinika intézetvezető professzora, valamint Elek Péter idegsebész adjunktus egy tótkomlósi fiatal nőt operált meg az új találmány segítségével.

– Az eddig alkalmazott módszer alapvető hátránya, hogy az összerögzített csigolyák a terhelést átadják az alattuk és felettük lévőknek, mely miatt egy idő után azok is tönkremennek, és újabb műtétre van szükség – magyarázta Barzó professzor. – A protézis azonban ugyanazt a mozgást tudja biztosítani, mint az eredeti porc, így a csigolya tökéletesen el tudja látni műtét előtti „feladatait”.

– Ráadásul a beteg gyógyulása szempontjából sem mindegy, hogy nem kell a csípőből csontot kivenni, az ugyanis talán még fájdalmasabb, mint a nyaki műtét – tette hozzá Elek Péter.

A titán-műanyag protézis rendkívül drága: alkalmazásával a műtéti költség körülbelül 600-700 ezer forintra rúg. Ha hozzávesszük, hogy egy ilyen beavatkozásért az egészségbiztosító 120 ezer forintot fizet, könnyen belátható, hogy a módszert egyelőre nem tudják sűrűn alkalmazni. Igaz, egyébként is csak a betegek 10-15 százaléka alkalmas arra, hogy a porckorong-implantátumot a szervezetükbe ültessék, feltétel ugyanis, hogy a csigolyák se sérültek, se meszesek ne legyenek. Ráadásul a protézis csak a nyaki panaszokra jelent megoldást, az ágyéki gerinccsigolyáknál egyelőre nem javasolt.

Az első szegedi műtét bő két órán át tartott, de olyan jól sikerült, hogy a beteg azóta már haza is mehetett. Siker ez az operációt végző orvosoknak, nemcsak azért, mert egy új technológiát alkalmazhattak, hanem azért is, mert megkímélhették a fölösleges szenvedéstől a beteget.

szponzorált tartalom
Egy aláíráson is bukhat a teljes örökség
szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
Egy hónappal elhalasztja az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe díjainak kiosztását
A koronavírus-járvány miatt zárva tartottak a mozik.
A közös agrárpolitika érdekében írtak alá nyilatkozatot a V4-ek és további 7 ország
Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban – közölte az Agrármisztérium (AM) kedden.
Kopasz Bálint jövőre a kajaknégyessel is tervez
A múlt heti, szegedi kajak-kenu világkupán 500 méteren aranyérmes, 1000-en második versenyzőre egyelőre pihenő vár.
Vádat emeltek a Momentum elnöke, Fekete-Győr András ellen (videó)
A vád szerint Fekete Győr és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz hivatalos személy elleni erőszakot követtek el.
Csökkent az élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon
Egy átlagos magyar állampolgár 65 kilogramm élelmiszert dob a szemetesbe évente.
Fényes nappal késeltek meg egy rendőrt a nyílt utcán Párizs közelében (videó)
Sokkolóval hatástalanította volna az elkövetőt, de az eszköz nem működött. Rajta kívül még három másik ember sérült meg az incidensben.