Szeged és környéke

2007.04.19. 16:19

Titokzatos kisteleki rovarpusztulás

Hozzávetőleg húsz méhcsaládja pusztult el a napokban a kisteleki Paragi Antalnak. A méhész szerint a közeli meggyültetvényen szakszerűtlenül permeteztek, ez mérgezte meg a rovarokat.

Horváth Levente

– A kaptárak melletti kis földünkön tolókapáztunk az asszonnyal, amikor váratlanul ránk támadtak a méheink. Vagy húsz helyen csípték meg az arcomat. Előbb a rossz időjárásra gyanakodtunk, de amikor fölbontottunk egy kaptárt, megdöbbenve láttuk, hogy vagy kétkilónyi rovar feküdt az alján – elevenítette fel a történteket Paragi Antal. A kisteleki méhész tizenöt vödörnyi elpusztult méhet szedett össze.

A környék egyik legnagyobb állományával rendelkező méhésze, Sipos
István a Kistelek környéki meggyesekben háromszáz méhcsaládot telepített ki, de ő nem tapasztalt mérgezést. – A régióban négy nagyobb gyümölcstermelő gazdaság van, de ezeken a helyeken éjszaka permeteznek. Olyan kímélő szereket használnak, amelyek négy óra alatt felszívódnak, így reggelre veszélytelenné válnak – mondta el a közel hatvan éve méhészkedő férfi. Szerinte sok kiskert van a környéken, így ott is permetezhettek. Ráadásul a gazdaságokkal ellentétben a kistermelők agresszívabb mérgeket használnak.

A két-három százezer forintos kárt szenvedett Paragi viszont biztos benne, hogy nem a kiskerteknél történt a mérgezés. A gazda szerint azért nem lett még nagyobb a vesztesége, mert ha a szállító méh mérgezett mézzel érkezik vissza a kaptárakhoz, akkor a dolgozók nem engedik be. Paragi nem követel kártérítést.

A helybeliek arról is pusmognak, hogy a méhészet szomszédságában található szeméttelep az elhullás oka. A március elején megszűnt telepen állítólag hetekig égett a tűz, az elfüstölt káros anyagoktól is elpusztulhattak a rovarok. Csakhogy a telep egy hónapja füstöl, Paragiék azonban mindössze egyetlen napon tapasztalták a pusztulást.

A helyi növényvédő mérnök Császár Andrásszerint a környező meggyültetvények virágzásakor a permetezéshez a méhekre nem veszélyes szereket használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!