Szeged és környéke

2017.07.05. 10:49

Tízből hárman vettek teljes árú jegyet: sokan a kedvezmények miatt utaznak vonattal

Tízből hét utasnak van valamilyen kedvezménye, azért választja a vonatot - derült ki a vasútállomáson véletlenszerűen megkérdezettek szavaiból. Aki teljes árú jegyet vesz, az nem azért vonatozik, mert megéri.

T. R.

– Azért szeretem a vonatot, mert föl lehet állni, mászkálni utazás közben. Ez nekem úgy is megéri, hogy nincs kedvezményem – mondta a szegedi Indóház téren Karaoglanova Viktória.


A Pest felé induló járatra váró Viktóriát arról kérdeztünk, a kedvezmény mennyiben befolyásolja, hogy vasúttal utazik. Tíz utast kérdeztünk meg ugyanerről, a MÁV-nál ugyanis az alkalmiakat nem számítva jelenleg ötvenféle kedvezmény létezik, de aki netán egyiket sem tudja igénybe venni, annak ez az utazás legdrágább formája. Nem véletlen, hogy gyorstesztünk eredménye szerint a tízből csak három olyan utas akadt, aki teljes árat fizetett a többnyire Pestig szóló jegyért.

 

Majdnem betelt a szelvény. Győri Viktória már csak kétszer utazhat 90 százalékos kedvezménnyel. Fotók: Frank Yvette

Majdnem betelt a szelvény. Győri Viktória már csak kétszer utazhat 90 százalékos kedvezménnyel. Fotók: Frank Yvette

A másik két teljes árat fizető utas Kiss Barnabás és felesége volt. Ők azért mentek vonattal, mert a kocsijukat szervizbe kellett adni, és hirtelen nem akadt, aki elvitte volna őket. – Vagy 15 éve nem ültem vonaton – árulta el a férfi, aki azt mondta, nekik nem éri meg vonatozni, mert kettőjüknek ez drágább, mint ha kocsival mennének autópályán. A telekocsitól viszont idegenkedik, mert ő szeret ülni a volánnál.


– Jaj, drágám, én már mindenütt ingyen utazom: elmúltam nyolcvan – mondta az egyik padnál várakozó Bárdos Imréné, aki többnyire szintén kocsival utazik. A gyerekei és unokái szokták fuvarozni Pestre. Viszont IC-helyjegyet neki is vennie kell. – Ötszáz forintot megér, hogy biztosan legyen helyem. Meg van klíma is – tette hozzá az idős nő.

Bárdos Imréné már csak az IC-helyjegyért fizet.

Bárdos Imréné már csak az IC-helyjegyért fizet.

A többi megkérdezett utas diák- vagy nyugdíjaskedvezménnyel utazott, de akadt olyan is, akinek a munkáltatója fizette a jegy 86 százalékát. Többségük azt mondta, ha teljes árat kellene fizetnie, meggondolná a vonatozást.


Győri Viktória Szolnokra vonatozott haza a vizsgák után. Viszont nem az 50 százalékos diákkedvezménnyel. Neki ugyanis 90 százalékos is van, mivel félárva. Az erre jogosító nyomtatvánnyal, amit lepecsétel a kalauz, 10 úton kell csak a tizedét fizetnie a teljes árú jegynek. – Ez így nagyon megéri. Ha elfogy, akkor meg előveszem a diákomat – mondta a frissen végzett diplomás, aki hozzátette, októberig tart csak a jó világ, a diákigazolványa ugyanis csak addig lesz érvényes.

Kedvezmény hadiözvegyeknek és óvodáskisérőknek


A legkisebb mértékű kedvezményből van a legkevesebb a MÁV-nál, viszont például 90 százalékosból húszféle is akad. Kedvezményesen utazhatnak a hadirokkantaktól és hadiözvegyektől az óvodás csoportok kísérőin és a hivatalos természetjárókon át a magyar igazolvánnyal rendelkezőkig és képzésre járó munkanélküliekig sokféle jogcímen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!