Szeged és környéke

2014.06.27. 21:04

Tizenhatezer forinttal drágult az élet öt év alatt

Szeged - Idén is kiszámoltuk egy négytagú család Szegeden eltöltött hétvégéjének költségeit. Az öt évvel ezelőttihez képest tizenhatezer forinttal lett drágább a napfény városa.

Munkatársunktól

 Itthon a Balaton a Riviéra

Több mint ezren töltötték ki a Facebookon június elején a Nagy Üdülési Kérdőívet, amivel a hazai nyaralási szokásokat igyekezett feltérképezni az OTP Bank és a Szeretlek, Magyarország. A válaszadók 35 százaléka a hazai pihenést részesíti előnyben, idehaza a Balaton elsősége megkérdőjelezhetetlen, a kitöltők 62 százaléka a magyar tengerhez utazik a legszívesebben. A fürdőzés, napozás 55 százalékkal végzett az élen a legnépszerűbb programok között, a nevezetességek végiglátogatását 20 százalék tekinti fő kikapcsolódásnak. A kulináris élvezet 9 százalékot kapott a válaszok között. A válaszadók kicsivel több mint negyede 50 és 100 ezer forint között, több mint harmada 100 és 500 ezer forint között költ egy évben üdülésre.

Egy Szegedre látogató négytagú család nyári hétvégéjének összköltségét számoltuk ki: mennyivel drágult öt év alatt a napfény városa? Tesztalanyaink, akárcsak fél évtizede, egy jómódú kitalált fővárosi família – édesapa, édesanya, egy tizenkét és egy tizennégy éves gyerek. Ugyanazokat a programokat szerveztük meg nekik, mint 2009-ben.

A belvárosi háromcsillagos Tisza Hotelben péntektől két estére kétszer kétfős Classic szobát „foglaltunk" nekik – 71 ezer 600 forintért. A szállodába autópályán, felső kategóriás kocsival érkeztek, majd kirándulást tettek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

A szállás csak néhány ezer forinttal lett drágább, az utazás a literenkénti 410 forintos benzinárral, az autópálya-matricával és az ópuszaszeri kalanddal együtt azonban majdnem 6000 forinttal kerül többe az öt évvel ezelőttinél. Akkor az ópusztaszeri családi belépővel együtt 22 ezer 586 forintba került a kiruccanás, amiért most már 28 ezer 263 forintot kell fizetni.

A szombati, Roosevelt téri Halászcsárdában elköltött négy adag pontyhalászléért, főételért és somlói galuskáért öt éve 18 ezer 70 forintot kellett fizetni. Idén ugyanezért a menüsorért 20 ezer 400 forintot kérnek el. Az Anna fürdőbe váltott családi belépő ára szinte betonba van öntve: 2009-ben 4200, most 4600 forint.

Nem olcsó turistának lenni Szegeden sem. De bízzunk benne, hogy megéri. Fotó: Schmidt Andrea
Nem olcsó turistának lenni Szegeden sem. De bízzunk benne, hogy megéri. Fotó: Schmidt Andrea


A szabadtéri jegyek a különböző szektorokban szintén csak néhány ezer forinttal lettek drágábbak az elmúlt években: a legjobb musicalekért a színpadhoz legközelebbi szektorokba négy főnek alig ötezer forinttal kell többet fizetni, mint az elmúlt évek sikerprodukcióira. A legjobb a cappellás fagylaltkelyhek darabját ma 1400 forintért mérik, öt éve négy kehelyért 3960 forintot kellett fizetni.

Egy tartalmas programokkal teletűzdelt háromnapos szegedi hétvége négy főnek idén 187 ezer forintjába kerül. Ugyanezért öt éve 171 ezer forintot kellett fizetniük.


" data-width="466">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!