Szeged és környéke

2008.05.26. 20:35

Tizenöt gyilkos és öt holttest ismeretlen Csongrád megyében

Szeged - Hogy egy gyilkos tette elkövetése után öngyilkosságot követ el, és rövid időn belül ne tudnák kideríteni, ki volt – ilyen a május 14-i mórahalmi postásgyilkosság előtt még nem fordult elő a megyében. A mórahalmival együtt a rendszerváltás óta eddig tizenöt gyilkos személyazonosságára nem derült fény.

Kiss Gábor Gergely

Még soha nem fordult elő a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén olyan eset, ami majdnem két hete Mórahalom külterületén történt. Egy férfi fejbe lőtt egy postásnőt, majd magával is végzett. Az elkövető személyazonosságát még mindig nem sikerült megállapítaniuk a nyomozóknak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a rendszerváltás óta tizenöt olyan gyilkosságot tartanak számon, amikor nem tudták beazonosítani az elkövetőt. Nincs tettese például a szegedi Delhi bár előtti, több mint tíz éve történt robbantásos merényletnek. A detonációban az autó vezetője meghalt, többen súlyosan megsérültek. A nyomozás végén senkit nem tudtak meggyanúsítani.

Öt azonosítatlan a megyében
– Jelenleg öt olyan holttest van Csongrád megyében, akikről eddig semmit sem sikerült megtudnunk – árulta el Szenti Szabolcs. Mi van akkor, ha végképp nem tudnak rájönni a személyazonosságra? – A holttesteket nem tároljuk, hanem az önkormányzat köztemetésben, sorszámozott sírba helyezi azokat. Előtte olyan mintákat veszünk belőle, ami később alkalmassá teszi az azonosításra – magyarázta.
A mórahalmi üggyel kapcsolatban, hogy mennyi időt adtak maguknak és az embereknek, hogy azonosíthassák a gyilkost, Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő azt felelte: a nyomozásnak nem csak a holttest azonosítása a feladata. Jelen pillanatban is több szálon dolgoznak, szakértői véleményekre várnak. – Miután minden egyéb nyomozási cselekményt elvégeztünk, utána határozunk a nyomozás megszüntetéséről – mondta.

Egy holttest beazonosítása során egyébként a rendőrségi irattár kecsegtethet a legtöbb sikerrel. Az ujjlenyomatok azonban a mórahalmi ügyben nem segítettek a nyomozóknak. A rendőrség az azonosítás sikere érdekében felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, sajtóközleményt adott ki, amelyre számos lakossági bejelentés érkezett. Szenti Szabolcs elmondta: ezeket mind kivizsgálták, de sajnos nem kerültek közelebb a gyilkos személyéhez. A rendőrök ezenkívül a gyilkosságot követő néhány napban az éjszakai órákat kivéve szisztematikusan végigjárták a tanyavilágot a tettes fotójával: senki nem ismerte fel. Ha végül semmi sem derül ki az ismeretlenről: megszüntetik a nyomozást az elkövető halála miatt.

Időrekord

Fél óra sem kellett a makói rendőröknek január 11-én ahhoz, hogy elkapják azt a kiszombori férfit, aki egy szóváltás után leszúrta öccsét. Egyik ismerősének mesélte el a történteket, aki értesítette a mentőket, majd azok a rendőrséget. A nyomozók fél órán belül elfogták a férfit az egyik vendéglátóhelyen. Leghosszabb ideig pedig azt a román férfit keresték gyilkosságért, aki kilenc évvel ezelőtt ölt meg Makón egy 69 éves nőt, akinek házát ezután kirabolta, majd Romániába menekült. A bíróság európai elfogatóparancsot adott ki ellene, ami idén áprilisig nem hozott eredményt. Ekkor kapták el a férfit a határ túloldalán és adták ki hazánknak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!