Szeged és környéke

2008.02.14. 22:51

Tízmilliárdos hitelről döntenek pénteken a városházán

Szeged - Szeged jelenlegi, tizennégymilliárdos hitelállománya további tízmilliárd forinttal nőhet, ha ma úgy dönt a közgyűlés. A Fidesz szerint kérdéses, miből tudja visszafizetni a város a kölcsönöket. Ma a színházigazgató személyéről is határoznak.

Szabó C. Szilárd

Pénteken dönt a szegedi közgyűlés az idei, 49 milliárdos főösszegű költségvetésről, amelyben tízmilliárd forint hitelfelvételt is szerepeltet a városvezetés. Az önkormányzatnak ennyi önerőt kell biztosítania az összességében ötvenmilliárdos fejlesztésekhez, így például az elektromos tömegközlekedés korszerűsítéséhez, a fedett uszoda építéséhez és az új klinika melletti terület infrastruktúrájának kialakításához. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester lapunknak elmondta: a fejlesztések önerejéről még idén kell gondoskodnia az önkormányzatnak, de a hitelt csak jövőre veszik igénybe.

Herczeg visszalépett

Az önkormányzat kulturális bizottsága által tartott szerdai meghallgatás és szavazás után a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára jelentkező egyik pályázó, Herczeg Tamás a kellő támogatottság hiányában pályázatát tegnap visszavonta. Döntéséről nem kívánt nyilatkozni, közleményét lapunk Kapcsolatok oldalán közöljük.

– A beruházás lebonyolításának idejére, legalább 2-3 évre türelmi időt kérünk, vagyis addig nem kell törleszteni a hitelt, csak kamatot fizetni – hangsúlyozta. Szentgyörgyi szerint a fennálló hitelek jelentős része 2013-ig kifut, így az újabb hitelek adósságszolgálata váltani fogja a jelenlegi hitelekét. A kibővített panelprogram folytatásáról és átalakításáról is dönt majd a közgyűlés, amit az interneten is követhetnek, hiszen honlapunkon folyamatosan tudósítást adunk az ülésről. Zárt ülésen határoznak a színházigazgató személyéről. A kulturális bizottság [namelink name="Gyüdi Sándor"] karnagy kinevezését javasolta a színház élére.

Fidesz: Túl a kritikus határon

Nagy kísértés, de nagy kockázat is felvenni újabb tízmilliárd forint hitelt – hangzott el tegnap [namelink name="Hüvös László"] és [namelink name="Póda Jenő"] sajtótájékoztatóján. A fideszes politikusok szerint kapkod a városvezetés a fejlesztésekben, ráadásul politikai súlyát magánérdekek támogatására használja. Szerintük erre példa a rendezvénycsarnok tervezett helyének havonkénti változtatása. Úgy vélték: erőn felül fejleszt a város, az önerőt illetően pedig már túllépett az önkormányzat a kritikus határon. Így kérdéses, hogy 2010 után miből tudja visszafizetni Szeged a hiteleket, amelyekből olyan területeket fejlesztenek, amelyek nem járnak semmiféle haszonnal. Szerintük a jelenlegi városvezetés nem is akar ezzel megbirkózni.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!