Szeged és környéke

2019.08.26. 21:20

Tízmilliós kormányzati támogatás Csongrád megyei cégeknek

Újra pályázhatnak munkahelyteremtő támogatásra a mikro-, kis- és középvállalkozások. A program Csongrád megyében is sikeres, idén már 90 millió forint érkezett térségünkbe. Második körben még lehet pályázni, egészen szeptember 5-ig.

Suki Zoltán

Közös munkáltatói fórumot rendezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfőn Szegeden. Az eseményt Juhász Tünde kormánymegbízott, valamint Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, és részt vett rajta B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő is. A rendezvényen ismertették a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó támogatási lehetőségeket. Több vállalkozás vezetője is megjelent, köztük a már többször is sikeresen pályázó, számos szakmai díjjal elismert PC Trade Systems Kft. vezetője is.

Többször is lehet nyerni

– Mi már háromszor pályáztunk munkahelyteremtő és -megtartó támogatásokra. 2012-ben, 2017-ben, és tavaly is, és mindháromszor nyertünk is – mondta a Délmagyarországnak a támogatások igénybevételéről PC Trade Systems Kft. ügyvezetője. Tóth Gábor hozzátette, húsz emberrel tudták bővíteni a létszámot, és újabb területek felé nyitottak, ami jellemzően a szoftverfejlesztéssel volt kapcsolatos.

Fotók: Frank Yvette

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a pályázati konstrukció jól működik, mert csak olyanok tudnak érdemben indulni egy-egy kiíráson, akik a pályázati kedvezmények után is megtartják a felvett embereket.

1,5 milliárdból több száz munkahely

– A program már 2011 óta fut, így minden érdeklődő vállalkozás tisztában lehet a feltételeivel – mondta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nemesi Pál elmondta azt is, hogy a kormány eddig csaknem 50 milliárd forintot költött a programon keresztül gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre. Tavaly 1,5 milliárd forintot fizettek ki, amiből 700 új munkahelyet létesítettek. Idén pedig az első körben szintén 1,5 milliárd forint került a mikro, kis- és középvállalkozásokhoz, ami 600 új munkahely teremtéséhez, és 1100 állás megtartásához járult hozzá.

– Csongrád megyében 2018-ban hét vállalkozás nyert a pályázaton, és összesen csaknem 70 millió forintot nyertek. Idén már három megyei vállalkozás kapott támogatást, összesen 90 millió forintot, de ennek még nincs vége, hiszen továbbra is lehet pályázni – tette hozzá Nemesi Pál.

Újabb 5 milliárdos kiírás

Azt, hogy ötmilliárd forintból ismét pályázatot hirdet a Pénzügyminisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására, korábban Varga Mihály jelentette be. A pénzügyminiszter akkor elmondta, hogy idén 250 vállalkozásnál 1500 új munkahely jöhet létre Magyarországon. A tárcavezető ismertette, a programot a korábbi pályázati kiírásokhoz képest változatlan tartalommal hirdetik meg, az alaptámogatás ugyanakkor új munkahelyenként 1,7 millió forintra emelkedik. A pályázat kiemelten kezeli a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetben lévőket, a pályázók ugyanis kiegészítő támogatást is kapnak, amennyiben kiközvetített álláskeresőt, közfoglalkoztatottat, vagy hatodik életévét be nem töltött gyermeket nevelő nőt alkalmaznak.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!