Szeged és környéke

2019.08.26. 14:21

Több egészségügyi panaszt is hozhat az ősz az időskorúak számára

Az érrendszer esetében és az ízületekben is okozhat egészségügyi panaszokat az évszakváltás. Ezek viszont megelőzhetőek, orvosolhatóak a szakember tanácsainak segítségével. Ősszel is érdemes minél több időt tölteni a szabadban.

Kiss Anna

Az ősz érkezése mindig hatással van szervezetükre, hiszen megváltozik a hőmérséklet, másképp süt a nap, a nappalok hossza is eltér az előtte megszokottól, és a páratartalom is más lesz, ráadásul újra vissza kell szoknunk a zárt helyiségekhez. Emellett az sem másodlagos, hogy míg már májustól a frissebbnél frissebb gyümölcsökből, zöldségekből, ételekből válogathattunk, viszont a hidegebb napok beköszöntével újra előkerülnek a tartósítószeres élelmiszerek, illetve a vitaminforrások is csupán az üzletekben érhetőek el. Ezek a tényezők mind-mind befolyásolják a szervezetünk működését. Az idős emberek szervezetét már egy kisebb front is megviselheti, egy teljes évszakváltás pedig különösen érinti őket, szív- és érrendszeri, illetve reumatikus panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

Ősszel sem szabad bezárkózni. A séta és a napsütés enyhítheti a panaszokat. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Ősszel sem szabad bezárkózni. A séta és a napsütés enyhítheti a panaszokat. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– A legjellemzőbb ilyenkor az érszűkületi panasz. Főként azoknál, akiknél már korábban is jelentkezett a Raynaud-szindróma, a hideg hatására elszíneződnek, bekékülnek az ujjak, ami fájdalommal is járhat, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy a hűvösebb napokon érdemes már elővenni a kesztyűt, valamint zoknit húzni a lábra, így valamennyire kiküszöbölhető a probléma. Emellett ügyelni kell a derék melegen tartására is, a vesék védelme elengedhetetlen. Reggelente többen ízületi merevségre szoktak panaszkodni, ez körülbelül negyedóráig tart, de ezt is orvosolhatjuk például az ujjak tornáztatásával meleg vízben, illetve az ágyból kikelés után a nyújtózkodás, illetve körkörös mozdulatokkal a csípő, a térd és a váll átmozgatása is sokat segít – javasolja Ladóczky Hulló Daniella reumatológus szakorvos. Hozzátette, a betegségek és a panaszok elkerülése érdekében mindennap fontos 20 percet mozogni, továbbá szeptember végétől napi 2-3 ezer egységnyi D-vitamint is érdemes bevinni a szervezetbe, mellé kalcium, magnézium és porcerősítő is javasolt, de fájdalomcsillapító és keringésjavító gyógyszer is jól jöhet, ebben szakember segítségét kell kérni.


Mindemellett pedig az időseknél is jelentkezhet az őszi hónapokban a hangulatváltozás, egyre kevesebbet mennek közösségbe vagy mozdulnak ki a lakásból, pedig egy-egy séta kora délután segít kizökkenni a depresszió jellegű hangulatból, a napsütéses órákban pedig még inkább tanácsolt kint tartózkodni, mert a napfény jótékony hatással van a kedélyállapotra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!