Szeged és környéke

2013.09.04. 20:42

Több mint 100 parlagfüves területet találtak eddig

Szeged - Az előző heti nagyon magas szintről mérséklődött a levegő pollenterhelése Szegeden. Túl vagyunk a parlagfűszezon csúcsán, de ettől még akár novemberig is tüsszöghetnek az allergiások. A megyében már több mint 100 eljárás indult parlagfüvesen hagyott területek miatt.

Timár Kriszta

Úgy tűnik, a múlt héten volt a parlagfűallergia-szezon csúcsa: a héten csökkent ugyan a levegő pollenterhelése, de még mindig magas. Továbbra is minden allergiásnál tüneteket okoz a parlagfű virágpora, a rossz hír pedig az, hogy ez a helyzet az első fagyokig ki is tart. A parlagfű mellett jelenleg a gombák és csalánfélék virágoznak még nagyobb tömegben.

Akár novemberig is tüsszöghetnek az allergiások. Fotó: Frank Yvette

Akár novemberig is tüsszöghetnek az allergiások.
Fotó: Frank Yvette

Bejelentés

A lakosság is tehet a parlagfű ellen: telefonon vagy írásban megkeresheti a földhivatalt, a jegyzőt vagy a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságot, illetve erre a célra rendelkezésre áll a NÉBIH zöldszáma. Idén kezdte meg működését a Parlagfű-bejelentő Rendszer, amelynek köszönhetően már az interneten is intézhetők ezek az ügyek. A nebih. gov.hu címen, a regisztrációt követően fényképet lehet feltölteni a parlagfüves területről, amelyhez GPS-koordináta vagy térképes bejelölés is megadható. A rendszer a bejelentést automatikusan elküldi az illetékes földhivatalnak vagy jegyzőnek, a közérdekű védekezést pedig 3 napon belül elrendelik.

A parlagfű az allergiások legnagyobb ellensége. Ember által bolygatott, majd gondozatlanul hagyott földeken azonnal megtelepszik. Egyetlen növény 8 milliárd pollent is képes termelni, és nem ritka az sem, hogy egy tőről akár 30-40 ezer mag is beérik. Nem véletlenül büntetik évek óta azokat a földtulajdonosokat, akik nem kaszálják le még virágzás előtt. Csongrád megyében idén eddig 104 ügyet indított a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. – Ez időarányosan valamivel több, mint az elmúlt évben – tájékoztatott [namelink name="Hódi László"] igazgató.

Az ügyek folyamatosan emelkednek jogerőre, attól függően, hogy a földtulajdonos elismerte, hogy mulasztott, és befizeti a bírságot vagy sem.

– Természetesen a közérdekű védekezést attól még végrehajtjuk, hogy fellebbezést nyújt be – tette hozzá az igazgató, aki elárulta, a legtöbb esetben önként lekaszálják a parlagfüvet az érintettek. Belterületen eddig csak két esetben kellett intézkedni: Új-Petőfitelepen és Franciahögyön.
Hogy mely területek fertőzöttek parlagfűvel, annak felderítését a földhivatal végzi. – A parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos ügyek túlnyomó többsége hivatalból indított eljárás – tájékoztatott Hódi József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!