Szeged és környéke

2013.09.10. 20:43

Több mint 30-féle növényt termeszt

Szeged - A fűszernövények olyan széles tárházát és olyan teljes feldolgozását még sehol másutt az országban nem látta Gárgyán Beáta, mint a saját gazdaságában.

Dombai Tünde

– Lila chilipaprika, rozmaring, majoránna, bíbor és görög bazsalikom – pakolta ki a dorozsmai nagybani piacon cserepes fűszernövényeit [namelink name="Gárgyán Beáta"] (29). Nagybátyjával együtt árul az ásotthalmi tanyán gazdálkodó kertész.

– Nagyon szeretek növényekkel foglalkozni, agrármérnökként végeztem idén a szegedi egyetemen. Édesapám a segítőm, együtt vezetjük a gazdaságot. Olyasvalamit kerestem, ami a megélhetésünkhöz folyamatos bevételt biztosít, így lyukadtam ki a fűszernövényeknél. Ezek nemcsak tavasztól őszig kelendők, hanem szárított formában télen is eladhatók. Szépen óvatosan haladtam, egyre nagyobb területet fogtam be, egyre több fajtával. Amilyen magot csak találtam, megvettem, kipróbáltam, hogy boldogulok vele. Ez a kísérletezés azóta is tart, gyűjtöm a tapasztalatokat, mert ellesni nem igazán van honnan. Az egész gazdaságunk három és fél holdas, ebből a fűszereim nagyjából egy-másfelet foglalnak el. Lehetne minden fűszernövényt szabadban nevelni, de előfordulnak olyanok, amelyek évelők, mégis fagyérzékenyek, fóliában lényegesen könnyebb megvédeni őket. Ettől függetlenül szabadföldön is nevelek kakukkfüvet, citromfüvet, és mellette ott a bazsalikom, a lestyán, a borsikafű, illetve annak évelő változata, a csombor.

Gárgyán Beáta nagybátyjával a dorozsmai nagybani piacon is árulja fűszernövényeit. Fotó: Schmidt Andrea

Gárgyán Beáta nagybátyjával a dorozsmai nagybani piacon is árulja fűszernövényeit.
Fotó: Schmidt Andrea

Betti olyan alapfűszerekről sem feledkezik meg, mint a petrezselyem, zeller, kapor és édeskömény. Több mint 30-féle fajtát tart összesen, és szinte mindegyikkel másképp bánik. Azt mondja, sok fűszerkertész van az országban, de egyet sem ismer, akinél ilyen sokféle és ilyen teljes feldolgozású fűszernövények léteznének. Sok múlik az időjáráson is, mikorra készül el egy növény, de az elfoglaltság körbeéri az egész évet. Tavasszal vet, folyamatosan öntöz és pótolja a tápanyagot, nyáron és ősszel betakarít, szárít, aprít és csomagol. A zöldségek mellett egész héten a nagybanin árulja a portékáját, a nap másik fele az előkészítéssel, csomagolással telik, a hétvégéjét is a növényeivel tölti. A fiatal kertész találta ki a dekoratív tasakokat is, először saját kezűleg feliratozta a 6–12 grammos zacskókat, most már hivatalos védjegye van. Fűszereit a zöldségesek viszik elsősorban, tapasztalatai szerint sok vevője az interneten ismerkedik a fűszerekkel. Azt is érzékeli a keresleten, ha egy főzős tévéműsorban feltűnik valamilyen különlegesség, mert akkor nála is azt keresik a vásárlók. Sikernek könyveli el, hogy az egyik magyar üzletláncba már bejutott, és egy másikkal is tárgyal.

– Minden fűszerre ráírom, milyen ételhez ajánlom, de a vásárlóknak el is magyarázom, miért jó a citromos és miért a fahéjas bazsalikom, és hogy az orosz tárkonyon kívül kínálok franciát is – mutatja a profi fűszeres. Ő az orosz tárkonyt kedveli jobban, és a tasakokba is azt tölti. Most kakukkfüvekkel kísérletezik; a hagyományos mellett citromosat és cirombás levelűt is tart, merthogy a látvány is sokat számít. Cserépben a chilipaprika, bazsalikom, menta fogy legjobban, mert az jól mutat a konyhában, utána következik a rozmaring, tárkony, kakukkfű, és jóval kevesebben ízlelgetik az izsópot, amelyet pikáns babételekhez, salátákhoz és kínai fogásokhoz ajánl. Tanácsa szerint odahaza érdemes a fűszerbokrokat nagyobb cserépbe átültetni, tápsóval is öntözni, akkor tovább élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!