Szeged és környéke

2019.08.21. 17:53

Több mint 6000 mérnök szakember hiányzik - Szegeden bővül a képzés

Magyarországon több mint 6000 mérnök hiányzik, és egyelőre nem látszik, honnan lehet őket pótolni. A műszaki szakokon ma még csak a felvételt nyert hallgatók 29 százaléka tanul, de 40 százalék feletti létszám kellene. Szegeden ősztől bővül a képzés.

Kovács András

Szakmai érdekképviseletként az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség szakértői tervet dolgozott ki, hogy segítse az iskolákat, tanárokat és a diá­­kokat, hogy fokozatosan nö­vekedhessen a mérnökpályák iránt érdeklődő fiatalok száma. Álláspontja szerint a műszaki pályaorientáció érdekében összehangoltabban kell fejleszteni az intézményeket, és meg kell ismertetni a mérnöki szakmákban rejlő karrierlehetőségeket. Úgy látják, mielőbb el kell érni, hogy az iskolákban valóban olyan technológiákat, gépeket, eszközöket használja­nak a diákok, amelyeket a vállalatoknál jelenleg is alkalmaznak.

A Szegedi Tudományegyetem mérnöki karának autója a nemzetközi versenyeken is indulhat. Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Tudományegyetem mérnöki karának autója a nemzetközi versenyeken is indulhat. Fotó: Frank Yvette

Hasonlóan kiemelt feladat a tanárok képzésének támogatá­­sa. Ennek részeként elengedhetetlen az oktatók felkészítése a digitális technológiák használatára, aminek köszönhetően befogadhatóbbá, színesebbé tehetők a gyerekek számára a műszaki ismeretek. A szövetség – amelynek tagja a Szegeden és Makón is gyáregységet működtető Continental – szorgalmazza, hogy regionálisan az iskolákban jöjjenek létre duális képzési központok, amelyekben a vállalatok, az oktatási intézmények szakemberei dolgozhatnak együtt. Így több diák kaphat használható szakismereteket, illetve direkt kapcsolat alakulhat ki a leendő munkavállalók és a munkaadók közt.


Színvonalas duális mérnökképzés a folyik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Ka­­rán is. Ez ősztől bővül, a szoft­­ver­orientált villamosmérnök szak­­ra és az üzemmérnök-infor­matikus képzésre is fogad „gólyákat" a Természettudományi és Informatikai Kar. Az amerikai és nyugat-európai egyetemek képzéseit is megvizsgálva igyekeznek hiánypótló, nemzetközi szinten is versenyképes kurzust indítani. Az SZTE új informatikai-villamosmérnöki kart is létre kíván hozni, hogy képzéseinek ezt a területét erősítse. A dél-alföldi régióban mindkét képzés hiánypótló, Szeged és környezete fejlődése szempontjából is kulcsfontosságú. Elég, ha csak az ELI-re, vagy számos más vállalkozásra gondolunk, de új cégek és területek megjelenését is elősegítheti.

Kihelyezett tagozat

Az SZTE Mérnöki Kara és Orosháza városa közösen indít szeptembertől gépészmérnök képzést a Táncsics Mihály Gimnáziumban, a rezidens iskolában hétvégente zajlik majd a levelező kurzus. A végzett gépészmérnökök alkalmasak lesznek a gépek és berendezések üzemeltetésére, a technológiák beve­zetésére, alkalmazására, a munka szervezésére, a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés feladataira. A hét féléves képzésen gépészeti üzemfenntartás és folyamattechnikai specializáció közül választhatnak a hallgatók.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!