Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a legaktívabb megye Békés, Csongrád a tizedik helyen áll.

A Nemzeti fejlesztési terv teljes, 677 milliárd forintos keretének 84 százaléka két év alatt gazdára talált. Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye vállalkozásai, önkormányzatai és civil szervezetei aktívan kivették részüket az uniós pályázatokból.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal napokban kiadott gyorsmérlege szerint alig akad régi uniós tagország, amely jobban teljesített volna hazánknál a forrásfelhasználásban. Több mint 30 ezer benyújtott pályázaton 12 ezer pályázónak 567 milliárd forint támogatást ítéltek meg az uniós szervezetek.

Az AVOP, GVOP, ROP, HEFOP, KIOP rövidítésű programokban 488 milliárd forint a leszerződött és 126 milliárd forint a kifizetett pályázati pénz. Ehhez kapcsolódóan az ország több mint 1700 településén valósul meg 840 milliárd forint értékű fejlesztés, valamint lehetővé válik 40 ezer munkahely kialakítása és 110 ezer megtartása.

A megyék ranglistája az eddig kifizetett összegek alapján – a főváros kivételével – a következő: Békés, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar. Csongrád a tizedik helyen áll 4 milliárd 583 millió forinttal.
Régiónk a közép-magyarországi és a dél-dunántúli régió mögött a harmadik helyen áll a pályázók számának összesítésében, a kifizetett pénzösszegek tekintetében pedig negyedik.

A három dél-alföldi megyében december végéig 1920 pályázó több mint 81,5 milliárd forintot nyert el, csaknem 70 millió forintra már szerződést is kötöttek. Békés 33,6 milliárdot, Bács-Kiskun megye 25 milliárdot, Csongrád megye 749 pályázója pedig majdnem 22,9 milliárd forintot kap. Az összegek 2008-ig felhasználhatók.