Szeged és környéke

2008.05.28. 19:14

Több mint hét tonna dobozt gyűjtöttek a szegedi gyerekek

Szeged - Megdöntötték saját országos rekordjukat a szegedi gyerekek az italos kartondoboz-gyűjtő akcióban, mivel az immár második alkalommal útjára indított versenyben a diákok és óvodások összesen 7012 kg dobozt gyűjtöttek.

Delmagyar.hu

Az akciót azért indították el második alkalommal Szegeden a szervezők, az ÖKO-Pannon Kht., az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata valamint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy a gyerekek megtanulják a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát és elsajátítsák a környezettudatos szemléletmódot. Az idei akcióban a gyerekek három kategóriában versenyeztek: külön díjazták az óvodásokat, a szegedi általános iskolásokat valamint a Szeged környéki általános iskolásokat. Az óvodák közötti versenyben a legtöbbet a tavalyi nyertes, a Negyvennyolcas Utcai Óvoda gyűjtötte. A szegedi iskolák között a Wesley János Általános Iskola lett az első helyezett. A Szeged környéki iskolák versenyében a csengelei Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda végzett az első helyen. Az ő nyereményük egy-egy 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány. A második és harmadik helyezett intézmények jutalma egy-egy 75.000 Ft értékű, illetve egy-egy 40.000 Ft értékű vásárlási utalvány.

A versenyre 20 óvoda, 15 szegedi valamint 7 Szeged környéki iskola jelentkezett. A gyerekek előtt nagy volt a kihívás, mivel a tavalyi évben a városi diákok állították fel a verseny eddigi történetének rekordját 6,2 tonnával. A szorgos szegedi kis gyűjtők azonban bizonyították szorgalmukat, mivel 7012 kg tejes és üdítős dobozt gyűjtöttek az április 30-án véget ért versenyben.

Az ősz óta tartó akció során az óvodások 4109 kg, a szegedi iskolások 2168 kg italos kartondobozt gyűjtöttek össze, a szeged környéki iskolások által összegyűjtött mennyiség pedig 735 kg. Az egy főre vetített mennyiségek alapján legtöbbet gyűjtő intézmények jutalma egy-egy 100.000 Ft értékű, a második és harmadik helyezettek jutalma egy–egy 75.000 Ft értékű, illetve egy–egy 40.000 Ft értékű vásárlási utalvány.

Az óvodások versenyét ebben az évben is a tavalyi első helyezett, a Negyvennyolcas Utcai óvoda nyerte meg, ahol a lelkes ovisok fejenként 7,67 kg dobozt gyűjtöttek, ami 230 doboznak felel meg. A második helyen a Hunyadi Téri óvoda végzett, ahol minden kis ovis 6,35 kg dobozt gyűjtött. A bronzérmes a Bem Tábornok Utcai Óvoda lett, ahol a gyerekek fejenként 153 darab tejes és üdítős dobozt vittek be az oviba, ami azt jelenti, hogy mindenki 5,1 kg dobozt gyűjtött.

A szegedi iskolák közötti versenyben a dobogó legmagasabb fokát a Wesley János Általános Iskola diákjai foglalhatják el, akik fejenként 3,94 kg italos kartondobozt gyűjtöttek, ami 118 dobozt jelent. A második helyezett a Jerney János Általános Iskola lett 1,11 kg / fő mennyiséggel, a harmadik helyen pedig a Sólyom Utcai Általános Iskola diákjai végeztek.

A Szeged környéki iskolák közül a csengelei Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda végzett az első helyen egy főre számított 1,64 kilogrammal. A második legtöbbet gyűjtő Szeged környéki iskola a kübekházi SZKTT Határkő Iskola lett 1,61 kg fejenkénti mennyiséggel, a harmadik helyezett pedig az SZKTT Közoktatási Intézmény Dóci Iskola lett. Itt a diákok 1,35 kg italos kartondobozt gyűjtöttek fejenként.

„A szegedi gyerekek teljesítménye figyelemre méltó: az akcióban gyűjtött több mint 7 tonna doboz egy magyar kisváros éves italoskarton begyűjtésének felel meg" – mondta Pribelszki Edina, az ÖKO-Pannon Kht. kommunikációs csoportvezetője. „Biztosak vagyunk benne, hogy a diákok, pedagógusok és szülők a verseny lezárultával sem hagyják abba a gyűjtést, használni fogják a szelektív szigetek sárga edényeit." – tette hozzá Pribelszki Edina.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!