Szeged és környéke

2016.12.27. 08:43

Több óvodában is fertőz a skarlát

Csongrád megye - Több óvodában felütötte a fejét a skarlát: decemberben közel két tucat gyerek fertőződött meg Hódmezővásárhelyen és Szegeden. Ez egyébként nem kiugró: az előző évben is ugyanennyi beteget regisztráltak.

Munkatársunktól

Egy internetes szülői csoportban hetek óta faggatják az anyukák egymást, melyik intézményekben van skarlát. Négy szegedi óvodát és egy bölcsődét emlegettek, ahol voltak beteg gyerekek. A fertőzéssel kapcsolatosan nagy volt a riadalom, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatától megtudtuk: tömeges megbetegedésekről szó sincs.


Idén a megyében 123 Scarlatina megbetegedést jelentettek. Ez eggyel kevesebb, mint amit az előző év azonos időszakában regisztráltak. Szegeden volt a legtöbb megbetegedés – összesen 90. Ebből tíz esetet decemberben regisztráltak. Hódmezővásárhelyen az idei 27 gyermekből 17 ebben a hónapban betegedett meg, Szentesen pedig 6 skarlátost találtak.


A skarlát tipikusan óvodáskori, kisiskoláskori fertőző betegség, amelyet egy baktérium okoz. Jellemzően az őszi-téli hónapok betegsége, cseppfertőzéssel terjed. A megbetegedés 2–8 napos lappangási idő után hirtelen magas lázzal, hidegrázással, rossz közérzettel kezdődik. Ezt követően megnagyobbodnak a nyirokcsomók, torokfájdalom, duzzadt, lepedékes nyelv jelzi a betegséget, majd megjelennek a kiütések, amelyek nem viszketnek.


A skarlát antibiotikummal kezelt esetben 3-4 napig fertőz, ellenkező esetben 2 hétig. Védőoltás nincs ellene, de ha valaki egyszer átesett rajta, a következő megbetegedésnél már csak a mandula- vagy torokgyulladás lép fel, a toxin okozta többi tünet nem tud kifejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!