Szeged és környéke

2016.05.12. 12:33

Több pénzt osztanak, csak nem tudni, hogyan

Derüljön ki, melyik pályázat miért nyer, a többi miért nem! - kérte az Országos Roma Önkormányzattól a szegedi cigányvezető. Végül az sem derült ki, kihez címezheti ezt a levelet.

Bakos András

A korábbiaknál több támogatás jut a hazai nemzetiségeknek. Tavaly önkormányzataik működési, feladatalapú támogatásként és civil szervezeteik programjaira összesen 2,6 milliárdot adott az állam, idén 4 milliárdot. Ez nagyon jó – jelentik ki az érintettek. Az elosztás módjára azonban többen is kíváncsiak. A nyolc nemzetiségi önkormányzatot és ugyanennyi szervezetet tömörítő, tizenhat éve működő szegedi Nemzetiségi Szövetség elnöke, [namelink name="Purosz Alexandrosz"] április elsején levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Szeretett volna látni olyan összesítést, amelyből kiderül, melyik pályázó milyen támogatásban részesült, ki mennyi pontot szerzett, melyek a szempontok.

Lehet találgatni


– Mi is írtunk pályázatot, benyújtottuk, nem kaptunk semmit. Néztem volna, akik nyertek, miben voltak jobbak, hiába. Lehet találgatni: ha azt látjuk, a pályázók fele nyer, fele nem, szigorú szűrőt feltételezünk. Ha 95 nyer, 5 nem, fölmerül: nem lehetett volna a többinek kevesebbet adni, hogy annak az ötnek is jusson? – gondolkodik hangosan [namelink name="Kosztopulosz Andreász"], a szegedi görög nemzetiségi önkormányzat elnöke.


– Nem kaptunk választ. A megadott számokat hiába hívtuk, senki sem vette föl a telefont. Pedig fontos lenne, hogy ha pénzt osztanak, tegyék átláthatóan, igazságosan. Az sem világos, hogy a több nemzetiséget képviselő szervezetek miért vannak kizárva a lehetőségből, de ezt már régóta hajtogatjuk, hiába – mondja Purosz Alexandrosz.


Azt tudják, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatok delegálnak egy-egy személyt a pályázatokról döntő albizottságba. Vajon kit? Ő milyen szempontok alapján dönt? A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ez iránt érdeklődött, hazai pályán, az Országos Roma Önkormányzatnál. A hivatalvezetőhöz írt e-mailjére azt írta a tisztségviselő, már nem ő az illetékes. Az újabb címről is visszapattant a levél.


A szegedi romák, bár feladatalapú támogatást kaptak, ahogy Nagy Mihály elnök mondja, az elmúlt öt évben egyszer sem nyertek nemzetiségi pályázaton. – Két tanodát tartunk fönn, hagyományőrző programokat rendezünk, több száz résztvevővel. Ezeket átcsoportosított pénzből, a várostól, helyi cégektől, támogatóktól kapott segítséggel megrendeztük. Mégis különös, hogy ott van felcímkézve az a pénz, és hozzánk nem jut, máshová, számunkra ismeretlen szervezeteknek igen – mondta [namelink name="Nagy Mihály"].


Pályázatügyben nekünk válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma: leírta, hogy 2011 és 2016 között a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat összesen 6 millió forint feladatalapú támogatást kapott. 2012 és 2015 között pedig nem adott be nemzetiségi pályázatot. – Márpedig többször adtunk be!– tromfol az elnök. – A kulturális keretre, az idei kérelmünk sem nyert, és választ sem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!