Szeged és környéke

2009.08.20. 22:31

Több sérült kerülhet a traumatológiára

Szeged - A bonyolultabb és drágábban ellátható esetek számának növekedésére számítanak a szegedi traumatológiai klinikán egy miniszteri döntés miatt. A klinika már így is a teljesítőképessége határán működik.

Tombácz Róbert

Miután pár hete egy helikopterrel szállított súlyos sérültet csak az ötödik kórházban fogadtak Budapesten, az ÁNTSZ úgy döntött: kijelöl 9 egészségügyi intézményt az országban, amelynek feltétlenül el kell látnia a sürgősségi eseteket. A körbe – amelyet jóváhagyott a szaktárca vezetője is – bekerült a szegedi traumatológiai klinika is.

– Egészségügyi csúcsintézményként eddig sem küldtük tovább a Csongrád és Békés megyei sérülteket. A döntés leginkább az eddigi szokásjogot erősíti meg, de ad pluszfeladatokat is – mondta el Simonka János Aurél, a szegedi traumatológiai klinika vezetője. A professzor főleg arra számít, hogy hamarabb és könnyebben küldik majd tovább Szegedre a bonyolultabban és drágábban ellátható sérülteket a gyulai, a szentesi, az orosházi és a békéscsabai kórházak traumatológiájáról.

Nagyobb probléma, hogy ehhez a pluszfeladathoz semmiféle pluszpénzt nem biztosít a minisztérium, holott az áprilisban bevezetett új finanszírozási rendszer miatt már így is a teljesítőképessége határán működik a szegedi traumatológiai klinika – tette hozzá a szakember. Kevés az orvos, kicsi a gyógyszer- és eszközkassza, miközben egyre több a feladatuk – egyre több ugyanis a baleset az ellátási területen.

Idén eddig például csak a 43-as főút Makó és Szeged közti szakaszán 20 baleset történt, amelynek a komolyabb sérültjeit minden esetben a szegedi klinikára szállították. A traumatológusok is érzik, hogy idén nyáron növekedett a balesetek száma: Simonka professzor szerint nagyjából 10–15 százalékkal több sérültet kellett ellátniuk, mint tavaly ilyenkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!