Szeged és környéke

2009.10.23. 23:25

Több település is kártyázna

Szeged - Év végéig 500 önkormányzat tervezi bevezetni a Monokon kitalált szociális kártyát, amivel ételt, ruhát, rezsit lehet fizetni – alkoholt, cigarettát és szerencsejátékot viszont nem. A kártyarendszert üzemeltető cég állítólag 10–12 Csongrád megyei településsel is tárgyal.

Tombácz Róbert

Szociális kártyát vezet be hamarosan a rendhagyó intézkedéseiről ismert monoki önkormányzat – de a kezdeményezéshez eddig 19 másik önkormányzat is csatlakozott, és a hírek szerint év végéig legalább 500 helyhatóság tesz ugyanígy.

A kártya lényege, hogy az embereknek különféle jogcímeken nyújtott állami támogatások egy részét – Monokon például a szociális segély 60 százalékát – a kártyára utalja az önkormányzat, csak a többit kapják meg készpénzben. A kártyával az arra kijelölt boltokban élelmiszert, ruhákat, tanszert, tisztító- és tisztálkodószereket, gyógyszert, tüzelőt lehet venni, és ki lehet belőle fizetni a rezsit. Alkoholra, cigarettára, játékgépekre viszont nem lehet költeni, és az uzsorások sem kapnak belőle, mert készpénzt nem lehet vele felvenni – a magyarázat szerint ugyanis ez a célja.

– Ez egy országos rendszer. Mivel 19 ezer olyan helyen lehet vele fizetni, ahol van bankkártya-leolvasó, nem sérül a vásárló választási szabadsága – magyarázta Dózsa István, a kártyarendszert üzemeltető Cafeteria-card Kft. ügyvezetője. Csongrád megyében 10–12 önkormányzattal tárgyaltak eddig a bevezetéséről. Ez viszont egy két, két és fél hónapos folyamat: az önkormányzati testület többségi döntése után a jegyző határozatot hoz, azt kihirdetik, szerződést csak ezután köthet a település és a cég. Hogy mely önkormányzatokkal tárgyaltak eddig róla a megyében, az csak a testületi döntés után lesz publikus – hárította el kérdésünket.

Monok a jelek szerint példát mutat. Megyénkben is többen követnék a példát. Illusztráció: DM/DV

Monok a jelek szerint példát mutat. Megyénkben is többen követnék a példát.
Illusztráció: DM/DV

Búza Zsolt, a számos segélyből élő családnak otthont adó Baks polgármestere nem tartja rossz ötletnek, de csak akkor csatlakoznának a rendszerhez, ha az törvényes. Molnár Róbert kübekházi polgármester szerint viszont jogilag aggályos a kártyás rendszert: bár a céljával egyetért, az eszköz szerinte rossz. Ők inkább egy törvényjavaslatot szorgalmaznak arról, hogy játékgépek beállítására csak az önkormányzatok adhassanak engedélyt. Valós problémára keres megoldást a kártya Varga Péter apátfalvi polgármester szerint – akit megkeresett a cég a kártyás javaslattal –, de ő inkább a szociális egyeztetésekben bízik a „kártyás pedagógiai módszer" helyett.

Tiltakozás

Ferge Zsuzsa ismert szociológus szerint a kártya nem oldja meg az alkoholizmus, a játékgépezés vagy az uzsora problémáját. Az Újkorcsoport nevű civilszervezet szerint alkotmányellenes a bevezetése, ezt jelezték Szabó Máté ombudsmannak is, aki azonban elmondta: csak a konkrét rendelet ismeretében tud állást foglalni. Hasonlóan reagált a szociális tárca is: egyelőre vizsgálják a rendeletet, ennek eredménye nélkül nem lehet kijelenteni, hogy törvényt sért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!