Szeged és környéke

2010.08.24. 23:53

Tódul az ajánlószelvény a pártokhoz

Csongrád megye – Ennyi kopogtatócédulát még sosem láttunk a szegedi Fidesz-irodában. A választópolgárokhoz bekopogó aktivisták – az áprilisi Fidesz-győzelemhez hasonló – kétharmados arányt tapasztalnak a felajánlásokban – számolt be Csepreghy Nándor, a párt szegedi kampányfőnöke.

Munkatársunktól

A Fidesz célja, hogy kétmillió darab ajánlószelvényt gyűjtsön össze hazánkban két hét alatt – az összes cédula 20 százalékát. Szegeden ez 27 ezer darabot jelentene – a kampányfőnök szerint nincs kimondott cél, de ennek a többszörösét várja.

Múlt péntek óta gyűjthetik a képviselő- és polgármesterjelöltek az ajánlószelvényeket az október 3-i önkormányzati választásokra – a korábbi 35 helyett 15 napjuk van erre.

– Jól haladunk, tódul az ajánlószelvény az irodába. Képviselőjelöltjeink, aktivistáink házról házra mennek, kitelepülnek a város forgalmas részeire.

– Igyekszünk minél többet találkozni, beszélgetni az emberekkel. A Botka László nevére érkezett ajánlószelvények száma máris meghaladta a 10 ezret – 4 éve összesen 20 ezret gyűjtött – tájékoztatott Mészáros Tamás, az MSZP kampányfőnöke.

Az LMP például a szegedi Dugonics térre, Kárász utcára, Csillag térre, Mars térre is kitelepült. Képviselők, -jelöltek és aktivisták lepték el a megye köztereit, utcáit, lépcsőházait, Csongrád megye 345 ezer 937 választópolgárának összesen 863 ezer 709 kopogtatócédulájára pályázva.
Szegeden a 8-as körzetben (Felsőváros – Fodorkert) kell a legtöbb szelvény a képviselő-jelöltséghez, 83. A legkevesebbet, 52 cédulát a 20-asban (Tápé – Új-Petőfitelep) kell összegyűjteni. Itt áll rajthoz Márta József független aspiráns is. – Nem volt olyan nehéz dolgom, mint néhányan gondolnák. Sokan ismernek a körzetemben, az ismerősök, barátok, rokonok már az első napokban összeadták a szelvényeket. A szükséges duplája, mintegy 100 cédula gyűlt össze. Hallottam valakiről, aki a nevemben gyűjtött, de nem tudom, ki lehet. Az emberek szeretik, ha személyesen keresik meg őket, és a pártoktól független, közös megoldást ajánlanak a problémákra – vallja.

Kothencz János, a Fidesz képviselőjelöltje a Csillag téren beszélget a választókkal. Fotó: Schmidt Andrea

Kothencz János, a Fidesz képviselőjelöltje a Csillag téren beszélget a választókkal. Fotó: Schmidt Andrea
Hátradőlhet már Csendes Tamás, a szentesi Kisér városrész jobbikos jelöltje is.

– Úgy tudom, a város minden körzetében megvan már az induláshoz szükséges mennyiség – mondja. Személyesen ment el mindenkihez. Harminc kopogtatócédulát kellett gyűjtenie, de az esetleges hibás kitöltések miatt 60-at szedett össze. Tovább nem kopogtat – „feleslegesen nem zavarjuk az embereket". Kovács László, a makói Városépítők Társaságának 6-os körzetben induló jelöltje már az első napon összegyűjtötte a szükséges 22–27 ajánlószelvényt. De végigjárta a körzetét, „beszélgetni". – A megyei listát, polgármesterjelöltet állító civilszervezetek dolga sokkal nehezebb: a választójogi reform miatt nagyon kevés az idő az ajánlások összegyűjtésére – fogalmaz.

Itt a piros, hol a fehér?

A két megyei jogú város, Szeged és Hódmezővásárhely 135 ezer 737, illetve 38 ezer 365 szavazásra jogosult lakója két, a megye többi választópolgára három kopogtatócédulát talált a borítékban: a fehér színűvel a polgármesterre, a sárga csíkossal az önkormányzati képviselőre, a piros csíkossal a megyei listára lehet ajánlást tenni.


Küszöbök

A választójogi törvény módosítása következtében a 10 ezer fő alatti településeken, valamint a vegyes választási rendszerben (a 10 ezer lakos feletti településeken) az egyéni választókerületekben az önkormányzatiképviselő-jelöltséghez a választókerületbe tartozó voksolók minimum egy százalékának ajánlása szükséges. A megyében az a jelölőszervezet állíthat listát, amely a választópolgárok egy százalékának ajánlását összegyűjtötte – legalább 1718 darabot. Közös megyei lista állításához 2000 közös érvényes ajánlás kell. A polgármesterjelölteknek a 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú településeken a választópolgárok 3 százalékának ajánlására van szüksége, 10 ezer és 100 ezer lakos között 2 százalékra, de minimum 300 cédulára. 100 ezernél több lakos esetén a választópolgárok egy százalékának ajánlása szükséges, legalább 2000 szelvény. Vagyis például Szentesen 488, Szegeden 2000 ajánlószelvény a minimum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!