Szeged és környéke

2015.07.03. 20:52

Toledo és Szeged 25 éve testvér

Az óceánon innen és túl sok száz önkéntes ˝amerikai magyar˝, ˝magyarországi magyar˝ és más nációhoz tartozó szimpatizáns idézi fel kellemes emlékeit abból az alkalomból, hogy Szeged és az amerikai Toledo idén ünnepli a testvérvárosi kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. E sokaságból csak néhány leget villantunk fel.

Újszászi Ilona

 Gála itt és ott

A szegedi Agórában tegnap rendezett „Szeged–Toledo 25 év" gála három kiállítás megnyitójával kezdődött: Szentgyörgyi Anna Toledói emlékek című fotóit, Tóth Sándor toledói érmeit, Héjja Éva Magyar díszruhák című babakiállítását nézve hangolódott a közel kétszáz fős közönség a gálaműsorba ágyazott közös ünnepre. Az ez alkalomból Szegedre látogató amerikai delegációt Szeged városa nevében az alpolgármester, Nagy Sándor köszöntötte. Üdvözölte az egybegyűlteket Bálint Erzsébet, a sister cities fő toledói szervezője és „motorja". Gyulay Endre volt megyés püspök felidézte: az egyházi kapcsolatra épült Szeged és Toledo együttműködése. Koczka Ferenc állította össze a műsort, amelyben olyan jeles művészek működtek közre, mint például Merényi Nicolette, Temesi Mária, Vajda Júlia. Bemutatta Újszászi Ilona riportkötetét, amelynek címe: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok"? – Vallomások otthon az itthonról. E könyv angol változata az egyik ajándék, amelyet a Toledóban októberben rendezett jubileumi ünnepségsorozaton ad majd át a szegedi küldöttség. Így köszöntik együtt Szeged és Toledo 25 éve lüktető együttműködését, amelynek lényege és éltetője az emberek között szövődő barátság.

– Minden emberben él a vágy, hogy megértsen másokat. De gyakran félünk ettől, a visszautasítás miatt, és attól is, hogy nem sikerül megérteni a másikat a nyelvi akadályok miatt, szóval sok mindentől tartunk. A testvérvárosok lehetővé teszik számunkra, hogy találkozzunk olyan emberekkel, akik olyanok, mint mi, és amikor így teszünk, láthatjuk, hogy mindenki egyforma – mesélt érzéseiről a Toledo testvérvárosaival önkéntesként foglalkozó, svéd származású [namelink name="Chris Weisfelder"].

– Mindannyiunknak megvannak a gyökerei, mindannyiunknak megvannak az elvárásai a gyerekei felé, mind szakítunk arra időt, hogy a közösségben dolgozzunk. És az önkéntes munka jobb érzéssel tölti el az embert a világról. Szerintem ez teszi a testvérvárosokat olyan fantasztikussá.

Az elmúlt negyedszázadban több mint ezer szegedi volt részese a zenei, képzőművészeti, népművészeti, felsőoktatási, közoktatási és karitatív programoknak. Ezt tartja a Szeged és Toledo népe között 25 év alatt egyre sűrűbbé váló kapcsolatháló legnagyobb eredményének [namelink name="Tóth Károly"], a szegedi Toledo Baráti Kör vezetője.

– Az 1995-beli hivatalos tevékenységek közül kellemes emlék számomra, hogy Toledóban adhattam át Thomas Brennernek a Szegeden végzett tanulmányai folytatásáról szóló tanúsítványt. Igen szívesen emlékszem vissza arra a kedvességre, amellyel a toledói polgármester és a polgárok fogadtak. Ennek emlékére viselem az ott kapott Eisenhower Medalt – emlékszik a szegedi polgármesteri időszaka egyik „legjére" Szalay István.

– Az amerikaiak pragmatikus hozzáállásáról sokat hallottunk, ám az mégis meglepetést okozott, hogy a Toledói Egyetemről Phil Closius dékánnal két levélváltással mindenben megállapodtunk. Ezt követően a magyar egyetemi delegációra már csak az aláírás feladata és a vendéglátók által kínált számos egyéb szakmai program várt Toledo városában, ahol a küldöttség tagjai rögtön díszpolgári kitüntetésben is részesültek – összegzi tíz évvel ezelőtti élményeit [namelink name="Badó Attila"], az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar professzora.

A testvérvárosok lehetővé teszik számunkra, hogy találkozzunk olyan emberekkel, akik olyanok, mint mi, és amikor így teszünk, láthatjuk, hogy mindenki egyforma - véli a toledói sister cities mozgalomb

A testvérvárosok lehetővé teszik számunkra, hogy találkozzunk olyan emberekkel, akik olyanok, mint mi, és amikor így teszünk, láthatjuk, hogy mindenki egyforma - véli a toledói sister cities mozgalomban önkéntesként dolgozó Chris Weisfelder. A szerző felvétele
Toledo környezete ugyanúgy része lett az Amerikában 1956-ban Eisenhower elnök által indított sister cities kapcsolatnak, mint Szeged környezete. Ezt fejezi ki, hogy a két nagyváros után a két megye is testvériséget fogadott. Megyénk küldötteként az algyői [namelink name="Bakos József"] legnagyobb élménye a Toledo magyarok lakta történelmi városrészében tavaly augusztusban 40. alkalommal megrendezett Birmingham Ethnic Festival.

– Az önkéntesség amerikai mintáinak átültetése a legnagyobb érték, tapasztalhatják azok a szegedi civilek, akik részt vehettek a toledói kapcsolat szívének tekintett, Bálint Erzsébet által szervezett tréningeken – véli [namelink name="Nagy Gábor"], a DARTKE elnöke. Az egyes személyek, családok közötti őszinte és mély, tartós barátság mellett [namelink name="Szabó Klára"] tanárként azt is fontosnak tartja, hogy nagy figyelemmel irányul a testvérvárosi kapcsolatban a fiatal generációra, a diákokra, akik a kulturális gazdagság, szakmai továbbfejlődés élvezőjeként továbbviszik az együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!