Szeged és környéke

2016.06.20. 09:50

Toleránsabbak a szegediek a menekültekkel, mint az országos átlag

A szegediek az országos átlaghoz képest jóval toleránsabbak a menekültekkel kapcsolatosan - ez derül ki egy szociológiai felmérésből. Bár az elzárkózók aránya hazánkban drasztikusan megemelkedett, nálunk 20 százalékkal kisebb arányban.

Munkatársunktól

Az SZTE BTK Szociológia Tanszék idén ötödik alkalommal mérte fel a szegediek menekültekkel kapcsolatos attitűdjeit – korábban ugyanezt a kérdést már vizsgálták 2001-ben, 2007-ben, 2009-ben és 2015-ben is. Az elmúlt fél évben jelentősen megváltozott a felnőtt lakosság hozzáállása a migránsokhoz: a „befogadó" attitűddel rendelkezők aránya, vagyis azoké, akik azt mondják, hogy otthont kell nyújtanunk nekik, egy év alatt 14-ről 3 százalékra csökkent. Az „elzárkózók" aránya, vagyis azoké, akik teljesen elutasítják jelenlétüket, 8-ról 26 százalékra nőtt. A felmérés viszont arra is rámutat, hogy a szegediek csaknem fele (43 százaléka) befogadná azokat, akiket üldöztek a hazájukban.


Országosan egyébként még ennél is nagyobb a változás: az elzárkózók aránya 20 százalékkal magasabb, 53 százalék. A lakosság fele tehát kifejezetten negatívan áll a migránskérdéshez. Azt, hogy a szegediek kevésbé elzárkózók, a kutatók leginkább a szegedi lakosság összetételbeli sajátosságaival magyarázzák. Szegeden például kiemelkedően magas a diplomások aránya, illetve itt az országosnál kisebb az elzárkózást hangsúlyozó politikai erők támogatottsága is. Az elzárkózó attitűd nálunk az alacsonyabb társadalmi státuszú csoportokban fordul elő nagyobb arányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!