Szeged és környéke

2007.12.21. 22:44

Tömeg a szegedi Kárász utcán, dugók a városban

Szeged - Jingle Bells a dugóban, tanácstalanul parfümöt szagolgató férfiak, praktikumot kereső nők. És egy cső, benne sok színes golyóval: azonosíthatatlan karácsonyi meglepetés. Ajándékvásárlás, last minute.

R. Tóth Gábor

„Csak ezen a héten mínusz 20, mínusz 50 százalék" – a Kárász utcán talán ezek a feliratok a leggyakoribbak a napokban. Elkezdődött a karácsony előtti utolsó roham: sokan hagyják az utolsó pillanatra az ajándékvásárlást, engedve a mindenhonnan csábító árengedményeknek.

Illatszerbolt karácsony előtt. A parfüm az egyik legnépszerűbb ajándék.
Fotó: Segesvári Csaba

A sétálóutca parfümériájában már dél körül is rengetegen nézelődnek, majd színükben is idényjellegű, piros csomagjaikkal távoznak. Van, aki nem dönt könnyen: Ács Norbert kezében öt parfümmintát szorongat. – Édesanyámnak és barátnőmnek keresek illatot. Olyat szeretnék, ami azonnal megfog – mondja, jelezve: a többi ajándékkal nem várt eddig, ezek viszont feladták neki a leckét. Pláne, hogy már szinte nem is érzi az illatokat. Kávébabot ajánlunk neki, valamint, hogy csomagoláskor nehogy összecserélje majd a választott parfümöket.

Az üzletből kijövet balról újabb nyüzsgésbe csöppenünk: az urak a borszaküzletben válogatnak, a hölgyek pedig a sarki ajándékbolt kirakatával szemeznek. – A hét második felétől sokkal többen jönnek – erősíti meg előzetes sejtéseinket az üzletvezető. Hiába, a szegediek a praktikum hívei: a bevásárlókocsira akasztható táska például az egyik kedvencük, háromezer forintért. A piperetáska és a modern, dizájnos garaboly is kelendő – persze utóbbiba is lehet majd ajándékot pakolni.

A fantáziát megmozgató plüssfigurák is sokakat csábítottak.
Fotó: Segesvári Csaba

A bedugult körutakon frusztráltan araszoló autósokkal találkozunk: a dugóban kedvesen csilingel a Jingle Bells. A Kálvária sugárút–Vásárhelyi Pál utca erős húsz perc, szinte lépésben, a Kossuth Lajos sugárút, a Budapesti út szinte teljesen beáll kora délutánra. Különösen a hipermarketek előtt. A parkolók olyan háromnegyedig teltek autókkal. A Cora Áruházban sokan már a karácsonyi menüt szem előtt tartva tologatják kocsijukat, ám jó néhányan még az ajándékosztály környékén nyüzsögnek. – Nem én vagyok az, aki októberben megveszi az ajándékot. Most vagyok szabadságon, előtte nem volt ilyesmire időm – meséli Siskó Terézia. Ugyanakkor nem áll rosszul: a 14-15 ajándék nagy része már megvan. A bevásárlókocsiban tésztafőző, valamint a Jégkorszak című meséből ismerős Motkány plüssfigurája. – A lényeg, hogy praktikus legyen a meglepetés. Anyukámnak például szemeteskukát vettem – mondja.

Bőrmegújító az anyósnak

A parfümériában is akad, aki a sárga gumikacsába csomagolt fürdőzselét keresi, más a masszázskesztyűket nyomkodja. Egy 34 ezres bőrmegújító szettet is sokan megnéznek: „anyósomnak megvenném" – poénkodik egy fiatalember. A Corában pedig azonosítatlan ajándéktárggyal is találkozunk: egy nő unokaöccsének vásárol. – A Karib-tenger kalózait ábrázoló játékot kap a kisfiú – mondja, ám közösen sem tudjuk megállapítani, mi is az tulajdonképpen: egy cső, benne néhány színes golyóval.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!