Szeged és környéke

2008.11.24. 21:04

Tönkrement a Magyarok Világparkja

Dóc - Kiszáradtak a nyolc éve avatott Magyarok Világparkja faligetei a dóci határban. Az elhanyagolt birtokra 20 milliót költött a tulajdonosa, mégis befürdött a horgásztóval és a szabadidőparkkal. Megvált tőle, a környékbeliek sem tudják, kié most a terület.

Dombai Tünde

Nincs kitáblázva, csak többszöri kérdezősködés után találtuk meg Dóc határában az egykor szebb napokat látott Magyarok Világparkja maradványait. A körbekerített területet visszafoglalta az anyatermészet. A horgásztó környékét benőtte a nád. A parton deszkapadok romjai. A drótkerítést nagyobb részét elemelték élelmes fémgyűjtők. Fát alig látni, hát még emléktáblát! A betonkockák közül hosszas keresés után kettőt láttunk a gaztengerben. A fémtáblákból egyetlen egy maradt hírmondónak: 2001. május 27-én állították Fóris Anikónak szerető szülei.

A két lepukkant szomszéd tanyában nem láttunk mozgást, az út felőli szomszéd úgy tudja, hogy nagy ritkán jár ott a birtokon az új tulajdonos, terepjáróval.

A Világpark utolsó hírmondója. Idill egy 2000. szeptemberi felvételen. Fotó: Schmidt Andrea

A Világpark utolsó hírmondója. Idill egy 2000. szeptemberi felvételen.
Fotó: Schmidt Andrea

Megkerestük az 50 hektáros birtok korábbi tulajdonosát, Szőke Bálintot: a telefonbeszélgetésből is hallható volt, mennyire megviseli a szépreményű kezdeményezés kudarca. A területet néhány éve eladta, újsághirdetés útján. Nem emlékszik, kinek. Hogy megtudjuk, ki a mostani gazda és milyen tervei vannak az ingatlannal, felhívtuk az önkormányzatot, de a dóci polgármesteri hivatalban nem találtunk illetékes ügyintézőt. Ügyeiket a sándorfalvi jegyző viszi körjegyzőség formájában. Az aljegyző nem hallott még a világparkról, keddre ígérte, hogy utánanéz.

– Nagyot álmodtunk, de beteget jelentettek a birtok gazdái – foglalta össze a 2000 augusztusában indult kezdeményezés nyolc évét az akkor ötletembernek felkért Pleskonics András. Azt mondta, ő keresztelte el a Magyarok Világparkját. Adott volt a terület, amire a szervezők horgásztavat, fogadót, kempinget képzeltek el az ópusztaszeri emlékparktól nem messze. A látogatóknak interneten pihenési, szórakozási lehetőséget hirdettek. Azért, hogy rábírják őket a rendszeres visszatérésre, „Legyen egy fád a hazában!" szlogennel faültetésbe nevezhettek. 14, illetve 25 ezer forintért facsemetét adtak, vállalták a gondozását, valamint egy gravírozott emléktáblára írták a nevüket. A sajtófelhajtás nyomán másfél év alatt külön ligetet népesítettek be olimpikonok, művészek, közéleti személyiségek – 300 fával. Pártfogásába vette a parkot a dóci önkormányzat, a Magyarok Világszövetsége, de ültetett – mint akkor megírtuk – Deutsch Tamás, Bródy János, Pitti Katalin, Buzánszky Jenő, Balczó András, Dévai Nagy Kamilla, a C'est la vie és a Fekete Vonat együttes.

Kiszáradtak a fák, a gazban egyetlen emléktábla árválkodik Dócon. Fotó: DM/DV

Kiszáradtak a fák, a gazban egyetlen emléktábla árválkodik Dócon.
Fotó: DM/DV

– Meglódult a fantáziánk. Boglyamotelről, Óperenciás tóról, Világító üveghegyekről, mini Feszty-körképről, turkáló kurta farkú malacról álmodtunk. Két év kellett volna még, de mivel szponzori pénzek nem jöttek, és nem nyert a Széchenyi-tervre beadott pályázat sem, a tulajdonos befürdött vele. 20 millió forintja látta kárát. A hírét az 1995-ben avatott és torzóban maradt ópusztaszeri Megmaradás Fala tovább rontotta, amellyel hamarosan egy kalap alatt kezdték emlegetni, mint a sikertelenség mementóját – tette hozza Pleskonics András.

A világparkról írtuk

2000. augusztus 16.: A parkot tegnap délután mutatták be. Az internet segítségével a világ bármely pontjáról megtekinthető a park és rendelhető fa, később pedig külön weboldalon lesz követhető növekedése, melyet webkamerák mutatnak majd.

2000. szeptember 15.: A Magyarok Világparkja építtetői jövő év tavaszán látnak hozzá az építkezésekhez. Épül kemping, konyha, fogadó, boglyamotel, a századelőt idéző földkunyhók és több más létesítmény is.

2000. november 25.: A megyébe látogató olimpikonok a faültetést követően nem haza indultak, hanem akinek ideje engedte, részt vett az ifjúsági házban a faültetők bálján is.

2002. szeptember 4.: Az építtetők behúzták a féket, mert meg kell teremteniük a pénzt, amiből 2004-ig megépítik az üdülőközpontot.

2004. június 25.: A komoly haszon elmaradt, a faültetéshez az ismert emberek csak a nevüket adták, pénzt viszont nem fizettek.

Címkék#Dóc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!