Szeged és környéke

2010.08.12. 14:32

Toroczkai vezeti a Jobbik megyei listáját

Szeged - Csongrád megye nevét Csongrád-Csanád-Torontál megyére változtatná, és bevezetné a megyei pénzt, a torontált.

Gonda Zsuzsanna

Toroczkai László vezeti a Jobbik Csongrád megyei listáját. A döntés a Jobbik és a Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom (HVIM) együttműködésének eredménye. Toroczkai, aki korábban a HVIM tiszteletbeli elnöke volt, mostantól viszont már elnöke, csütörtökön ismertette programja nyilvános elemeit.

Kezdeményezni fogja, hogy Csongrád megye nevét Csongrád-Csanád-Torontál megyére változtassák utalva Csanád és Torontál vármegyékre. Megyei képviselői tiszteletdíját felajánlaná adminisztrációs költségekre. Kezdeményezné továbbá a soproni kékfrank mintájára a torontál, mint megyei pénz bevezetését, amelyet tervei szerint a Vajdaságban és Temes megyében is elfogadnának. A torontál forintfedezete egy takarékszövetkezetben kamatozna. A profitból például – ez a harmadik elem – felállítanák a vidék rendőrségeként működő gyepűőrséget.

Az ópusztaszeri emlékpark magyar családok számára ingyenes lenne. A nagymágocsi és derekegyházi Károlyi-kastélyokat nem szociális intézményként, hanem a turizmusban használnák (a kastélyok kiváltása egyébként nem új ötlet, a közgyűlés korábban már foglalkozott a témával, és mindkét település polgármestere azt mondta lapunknak, támogatják az elképzelést). Toroczkai programjába tartozik továbbá a Vajdaságot is érintő Szeged-Temesvár vasúti közlekedés helyreállítása.

A program egyébként részben azért titkos továbbra is, mert szerinte a Fidesz átveszi, és kilúgozva valósítja meg az ötleteiket. A listán Toroczkait Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke követi, majd Dudás Zoltán, Fazekas Ferenc és Dombi-Kiss László következik. Tóth Péter arról beszélt, hogy a megyei közgyűlésben a Jobbik frakció legfontosabb feladata lesz a Fidesz és az MSZP közötti „nagykoalíciós együttműködés" felszámolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!