Szeged és környéke

2008.09.18. 20:37

Töröltethetőek egészégügyi adataink?

Szeged - Alexin Zoltán egészségügyi adataink jelenlegi tárolási módszerei ellen küzd. Most az Alkotmánybíróság döntött egy beadványáról, amit bár elutasított, végső soron igazat adott a szegedi matematikusnak.

Delmagyar.hu

Mint arról a Delmagyar.hu korábban beszámolt, Alexin Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa személyes vonatkozású egészségügyi adataink tárolási módszereit bírálva perli az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, közben beadványokkal bombázza ez ügyben az Alkotmánybíróságot (AB) is. Célja, hogy ne őrizzenek meg rólunk központilag olyan tényeket, amik esetleg kellemetlenek lehetnek ránk nézve (pl. alkoholizmus, nemi identitás, pszichiátriai kezelés, meddőség), mert azokkal visszaélhetnek nemcsak ezen adatok őrzői, de az ezeket az adattárakat megtámadók (pl. hackerek) is.

Új fejlemény, hogy szeptember 15-én az AB határozatot hozott egyik beadványával kapcsolatban. Ebben az egészségügyi adatok tárolási idejéről volt szó. Arról, hogy a társadalombiztosításról szóló két törvényben nincs megadva, hogy az adatokat meddig őrzik meg, és ez mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés.

Az AB határozatában ugyan megállapította a jogsértés tényét, azonban ezt nem ítélte meg annyira súlyosnak, hogy emiatt a parlamentet "megintse", ezért az indítványt elutasították.

Magyarországon az AB határozatok törvényi erővel bírnak. Ezért a hozzájuk fűzött indoklás rendkívül érdekes és fontos, mert azt bíróság előtt törvényi előírásként lehet használni.

Az AB kimondta, hogy bár nincs megadva az őrzési idő, ez nem jelenthet örök életre szóló adatgyűjtést. Amint az adatkezelés célja megszűnik, az adatokat törölni kell.

Az is szerepel még a határozatban, hogy amikor adott az őrzési idő, akkor sem kell azt kitölteni, hanem az adatkezelést meg lehet előbb szüntetni, ha már nincs meg az a cél, amiért az adatokat gyűjtötték.

Az egészségügyi adatkezelésnél ez azt jelenti, és itt a lényeg, hogy nem kell a 30 éves megőrzési időt kivárni, hanem annál sokkal hamarabb is meg lehet az adatkezelést szüntetni.

A matematikus az AB határozatban foglaltakat november 5-én próbálja ki gyakorlatban, azaz egészségügyi dokumentáció megsemmisítését kéri. Ha ez sikerül, már semmi akadálya nem lesz annak, hogy valaki a számára kellemetlen, központilag tárolt egészségügyi adat törlését kérje.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!