Szeged és környéke

2015.04.06. 21:22

Történelmet írtak a tömörkényes diákok

Szeged - Történelmi sikert értek el a Tömörkény gimnázium és művészeti szakközépiskola diákjai, akik három országos versenyt is megnyertek az idén. Ilyen még nem volt az iskola történetében.

Szabó C. Szilárd

 Bónuszként egy különdíj

A tizenharmadikos, kerámia szakos [namelink name="Gyeviki Hajnal Csillag"] 2013-ban második lett az OKTV-n művészettörténetből. Idén különdíjat kapott az országos mintázóversenyen, amelyen együtt volt Papdi Csillával. A végzős diák a Külső és belső, kinn és benn kreatív feladatnál egy olyan börtöncellát mintázott, amelynél nem lehet tudni, ki a rab és ki a börtönőr. Gyeviki Hajnal Csillag az iparművészeti egyetem kerámiatervező szakán szeretne továbbtanulni.

– Mindig érdekeltek a filmek. Nagyon szeretem a művészfilmeket, amelyekről sokat olvasok. Nincs kedvenc filmem, van viszont kedvenc rendezőm, a Tükör által homályosan, a Suttogások és sikolyok és a Fanny és Alexander alkotója, Ingmar Bergman – mondta a tizenkettedikes [namelink name="Babos Anna"].

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola magyar–spanyol két tannyelvű osztályába járó diák nemrégiben megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV) mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból. Annát tanára, [namelink name="Nagy László"] készítette fel a versenyre, amelynek nyolcan jutottak a döntőjébe.

Nem esett messze az alma a fájától. Babos Anna édesapja, [namelink name="Babos Tamás"] szabadúszó operatőr. Olyan játékfilmeket fényképezett, mint a Kaméleon, a Magyar szépség vagy a Paszport – Útlevél a semmibe.

– Filmrendező szeretnék lenni, de rendezői szak csak háromévente indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Jövőre például nem indul, amikor érettségizek – mondta Babos Anna, aki öt filmetűdöt készített „Zöldek" címmel a felnőtté válásról, különböző színárnyalatok felhasználásával. Az etűdökben csak zenei aláfestés és színészi játék volt, szöveg nem. Ő volt a film forgatókönyvírója, rendezője, operatőre, vágója. Írnia kellett még egy 8 oldalas esszét Pedro Almodóvar feminista formanyelvi eszközeiről, elemeznie kellett [namelink name="Mészáros Péter"] Arany Pálma-díjas, Eső után című kisfilmjét, valamint reklámkampányt és fotósorozatot kellett terveznie, készítenie a Punnany Massif Az utolsó tánc című klipje alapján.

A nyertes diákok és tanáraik. Balról jobbra: Gyeviki Hajnal Csillag, Kis Jenő Ferenc, Papdi Csilla, Nagy László, Babos Anna, Barczánfalvi Ferenc és Tóth Flóra. Fotó: Frank Yvette

A nyertes diákok és tanáraik. Balról jobbra: Gyeviki Hajnal Csillag, Kis Jenő Ferenc, Papdi Csilla, Nagy László, Babos Anna, Barczánfalvi Ferenc és Tóth Flóra. Fotó: Frank Yvette
A tizenharmadikos, szobrász szakos [namelink name="Papdi Csilla"] a művészeti iskolák országos mintázóversenyén szerzett első helyet a 38 indulóból. A felkészítő tanára Kis Jenő Ferenc volt.

– A kétnapos versenyen 10 óra mintázás és 3 óra kreatív feladat volt. Egy idős férfiról készítettünk portrét agyagból, úgy, hogy végigálltuk a tíz órát. Minden órában 55 perc volt a mintázás, 5 perc a pihenő. A modellt ötpercenként forgatták – mondta Papdi Csilla. A kreatív feladat a Külső és belső, kinn és benn címszó alatt futott. A végzős diák egy háromoldalas agyagfalat emelt, amit bekerített folpackkal, amelyből hurkapálcikák álltak ki. Papdi Csilla a képzőművészeti egyetem kőszobrász-restaurátor szakára készül.

Tömörkény - sikeres tanulók. (képgaléria)


A tizenharmadikos, grafika szakos [namelink name="Tóth Flóra"] az országos rajzversenyen lett első, amelyre [namelink name="Barczánfalvi Ferenc"] készítette fel. A döntőben induló 58 diák három órát kapott a tértestek és négy órát egy idős nő portréjának lerajzolására.

– A verseny második napján egy félaktot, egy alsógatyában üldögélő, 30 év körüli férfit kellett lerajzolnunk hat óra alatt – mondta Tóth Flóra, aki a képzőművészeti egyetem tervezőgrafika szakára készül.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!