Szeged és környéke

2014.02.28. 23:07

Törvénysértő politikai plakátok az iskola udvarán

Szeged - Olvasónk hívta fel a figyelmet a Civil Összefogás Fórum plakátjaira a Szegedi Arany János Általános Iskola udvarán. Utánajártunk, jogszabályt sért az iskola területén elhelyezett politikai reklám. A plakátokat péntek reggelre eltávolították.

Segesvári Csaba

„Nem érdemelnek több esélyt!" – hirdette több mint egy hétig a Szegedi Arany János Általános Iskola udvarán két óriásplakát. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) Gyurcsány Ferencet, Mesterházy Attilát, Bajnai Gordont és Hagyó Miklóst egy bohóccal, a filmekből ismert módon, bűnözőként ábrázoló óriásplakátjai megosztották a szülőket.

– A politikának semmi keresnivalója nincs egy iskola területén – vélte az egyik gyermek anyukája. Az általunk megkérdezett szülők közül senki sem vállalta névvel a nyilatkozatát, kérdéseinkre viszont válaszoltak.

– A CÖF-ös plakát a hírek szerint nem politikai reklám, így bárhol hirdethetnek. Szerintem ennek az iskolában semmi helye, már csak azért sem, mert az udvaron van – mondta egy unokáját a kapuhoz kísérő nagymama. Egy fiatalasszony viszont úgy vélte, mivel a plakátok nem az iskola felé néztek, nincs vele probléma.

Csütörtökön még ott virítottak a CÖF politikai plakátjai az iskola udvarán. Fotó: Segesvári Csaba

Csütörtökön még ott virítottak a CÖF politikai plakátjai az iskola udvarán. Fotó: Segesvári Csaba
– Emlékszem a hirdetésre, de úgy vélem, hogy az iskolásokat ez nem zavarja. A gyerekeket a politika nem érdekli. A tévében is rengeteg a zavaró reklám, ahogy a köztereken is. Úgy gondolom, tudok a sorok között olvasni, így itt nem probléma egy politikai plakát – mondta egy kisgyermekes anyuka.

Megtudtuk, az iskola udvarára kiplakátolt politikai hirdetés több törvényt is sért. A reklámtörvény szerint „gyermekjóléti alapellátást és gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményben, óvodában, általános iskolában és általános iskolai tanulókat fogadó kollégiumban tilos a reklámtevékenység". A köznevelési törvény pedig a politikai tevékenységet tiltja az iskola területén. – Jogszabálysértő kampányról a választási irodánál lehet bejelentést tenni – mondta [namelink name="Kocsis Zsolt"], a választási iroda munkatársa.

Ha több törvényt is sért a politikai reklám, mégis hogy kerülhettek a CÖF plakátjai az iskola területére? Miközben az oktatási intézmények fenntartása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került, az érintett intézmény működtetője a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ).

Péntek reggelre eltávolítottá a plakátokat. Fotó: Segesvári Csaba

Péntek reggelre eltávolítottá a plakátokat. Fotó: Segesvári Csaba
– Azonnal intézkedtünk a plakát letakarásáról, majd az óriásplakát-tartó szerkezet eltávolításáról – mondta lapunknak Kardos Kálmán. Az NGSZ igazgatója hozzátette, korábban nem szúrt szemet az óriásplakát, mert egyrészt szokásos plakátnéző távolságból nem tűnik fel, hogy nem közterületen, hanem az iskola területén van, másrészt az iskola felől nem látható a reklámfelülete, ugyanis háttal áll. – 2010-ben a fogyasztóvédelmi felügyelőség lakossági bejelentés alapján ellenőrzést tartott, mert műkörömmel kapcsolatos reklám volt látható az iskolában. Ezt akkor eltávolították, a hatósági ellenőrzés során a szerkezet ottlétét a hatóság sem kifogásolta – magyarázta az igazgató.

[namelink name="Kardos Kálmán"] ugyanakkor elismerte, a jogi helyzet tiszta és világos. – Oktatási intézményben nemcsak politikai, hanem a kulturális, a közösségi és az egészséges életen, a környezettudatos nevelésen kívül bármilyen reklámtevékenységet tilos folytatni. Bonyolultabb a helyzet, ha a reklámhordozó közterületen van, de látható az iskolából. Ez most nem ilyen helyzet, egyértelmű, hogy a szerkezet ottléte is jogszabálysértő, ezért haladéktalanul el kell távolítania a tulajdonosának, erre fel is szólítottuk az elérhető bérlőt. Amennyiben nem tesz eleget kérésünknek, akkor helyette eltávolíttatjuk, és követeljük az eltávolítás költségeinek megtérítését.
Péntek reggel az Arany János Általános Iskolánál már azt tapasztaltuk: leszedték a politikai plakátokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!