Szeged és környéke

2015.08.07. 11:45

Tóth Péter: a rendőrségnek nem a lakosok biztonsága az első

A Jobbik megyei elnöke szerint az embercsempész csoportok felszámolásáért a rendőrség Szegeden nem tesz komolyabb lépést. A rendőrség visszautasítja Tóth Péter állításait.

Munkatársunktól

A rendőrség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót [namelink name="Tóth Péter"], a Jobbik megyei elnöke péntek reggel. Elmondta, azért tartotta fontosnak ezt a helyszínt, mert embercsempész csoportok dolgoznak a legsújtottabb migrációs útvonalakon Szegeden, az árvízi töltésnél és az ártéren belül is. - Nem látjuk, hogy ennek felszámolására komolyabb lépést tett volna a rendőrség. Azt viszont láttuk, hogy a Facebookon egy nem igazán komolynak vehető eseményre azonnal lépéseket tettek - utalt Tóth Péter a TASZ feljelentésére a Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység eseményének kapcsán. Hozzátette, ez minősíti a rendőrség munkáját, ahogy az is, hogy vélhetően kiskorú zaklatásával és pedofíliával kapcsolatos bejelentéssel nem foglalkozik kellőképpen a rendőrség. Ezzel az üggyel kapcsolatban egy szülő a Jobbik elnökénél is jelentkezett, elmondása szerint 13 éves lányát zaklatták.

A jobbikos politikus kitért arra, a rendőrség több bejelentésnél nem vesz fel jegyzőkönyvet, hanem telefonszámot kérnek a bejelentőtől. Saját példáját említve elmondta, 100-150 fős cigány csoport tevékenységéről tett bejelentést a téli kikötőnél, ahova másfél órával később érkeztek meg a hatóságok. - A rendőrség arról sem beszélt, hogy 3 nappal korábban a kiskundorozsmai és a Cserepes sori roma csoportok között késes leszámolás volt az ártéri erdőben - mondta Tóth, majd hozzátette, a rendőrség csütörtökön közölt számait nem tudják komolyan venni.

Beszélt arról is, hogy Hattyason, Alsóvároson nagyon megromlott a közbiztonság érzete. Tóth Péter szerint a bal oldali városvezetést akarja a rendőrség kiszolgálni, és nem a valódi bűnözői csoportokat akarja felszámolni. - Azt a látszatot próbálják kelteni, hogy itt rasszista, önkényes szerveződések lennének. Pedig erről szó sincs. Nagyon el kell gondolkodni, hogy Zélity László rendőrezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője alkalmas-e a posztjára, mert olyan, mintha Botka László utasítására tevékenykedne, holott a szegedi lakosok biztonsága az első - jegyezte meg Tóth Péter.

[namelink name="Szenti Szabolcs"], a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök délután közleményben reagált már Tóth Péter sajtótájékoztatójának témájára. A közlemény szerint a rendőrség az Alaptörvényben rögzített feladatát végzi, és határozottan visszautasítja Tóth Péter szegedi önkormányzati képviselő állításait és leszögezi: feladatait az Alaptörvényben és a rendőrségi törvényben foglalt előírásoknak megfelelően, politikai befolyástól mentesen látja el. "Az önkormányzati képviselő állításaival ellentétben a rendőrség nem megrendelésére járt el, hanem azért, mert a megalapozott gyanú szerint Sz. Attila és két társa az egyik közösségi portálon olyan a közrend és a közbiztonság fenntartására irányuló tevékenységet szervezett, amelyekre őket jogszabály nem jogosította fel. Ez a cselekmény a hatályos Büntető Törvénykönyv szerint Magyarországon bűncselekmény" - áll a szövegben.

A késeléssel kapcsolatban Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő közleményében jelezte, előzetesbe kerülhet a vitát késeléssel lezáró férfi.


A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a szegedi férfinak az előzetes letartóztatását, aki egy vitát zárt le úgy, hogy a nála lévő késsel a sértettet szívtájékon szúrta.

A megalapozott gyanú szerint kedd éjszaka egymástól függetlenül két nagyobb társaság is megjelent Szeged-Gyálaréten, a szennyvíztelep környékén. Röviddel az érkezésüket követően vita alakult ki a külön csoportba tartozó sértett és a gyanúsított között, melyet a gyanúsított úgy zárt le, hogy a nála levő mintegy 23 cm hosszúságú késsel szívtájékon szúrta a sértettet, majd a helyszínről társaival együtt elmenekült. A sértett az elsődleges adatok alapján 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, valamint a támadott testtájékra és az alkalmazott erőre, halálos eredménnyel is járhatott volna a gyanúsított cselekménye.

A férfit a nyomozó hatóság emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítja, vonatkozásában az ügyészség a szökés, elrejtőzésének veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a kényszerintézkedés elrendelésére.

Az ügyben a nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség felügyelete mellett. Az előzetes letartóztatás tárgyában a nyomozási bíró hoz a mai napon határozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!