Szeged és környéke

2019.08.23. 22:00

Tovább fogy a levegő Botka körül - hátba támadta a bizalmasa

Újabb bizalmasát vesztette el Botka László, ugyanis nehezen összeverbuválódó csapatába nem válogatta be Lauer Istvánt az önkormányzati választáson induló képviselőjelöltek körébe.

Munkatársunktól

Újabb bizalmasát vesztette el Botka László, ugyanis nehezen összeverbuválódó csapatába nem válogatta be Lauer Istvánt az önkormányzati választáson induló képviselőjelöltek körébe, Lauer pedig ezt nem hagyta annyiban, a pénteki közgyűlésen bejelentette: független képviselő- és polgármesterjelöltként is elindul a megyeszékhelyen. Minden képviselő megdöbbent a váratlan fordulaton, még Botka László is, aki hirtelen rákvörös lett, és csak ennyit reagált: „Gratulálok!".


Lapunknak adott nyilatkozatában Lauer István azt mondta, politikai alkukkal próbálták megakadályozni abban, hogy folytassa az elmúlt 17 évben végzett munkáját, azonban úgy döntött, ezt nem hagyja annyiban.


Így óriási meglepetésként saját pártjából, az MSZP-ből kapott ellenfelet Botka, aki az augusztus 20-i beszédében jelentette be, hogy elindul az őszi voksoláson. Ez azért is érdekes, mert hat szervezet – MSZP, LMP, Momentum, Jobbik, Párbeszéd, Összefogás Szegedért Egyesület – még július elején tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy összefogásban kívánnak részt venni a helyközi választáson, polgármesternek pedig Botkát javasolják. Ő azonban nem is vett részt az akkori sajtótájékoztatón, és csaknem két hónapot várt a „nagy" bejelentésével, ami szintén azt mutatja, hogy teljes káosz uralkodik a Városházán. Az azóta szétrobbant összefogáshoz kezdetben nem csatlakozott az uniós választáson nagy sikert arató DK, pár nap múlva valamilyen formában mégis bekényszerültek a csapatba, kérdés viszont, hogy Botka mennyire számíthat a Gyurcsány vezette pártra.


Úgy tűnik, többen a menekülő útvonalat választják Botka emberei közül, ugyanis a szegedi MSZP egykori kommunikációs vezetője, Sándor János András is polgármesterjelöltek között szeretett volna szerepelni október 13-án a listán, viszont július közepén visszalépett Nemesi Pál javára. Sándor szerint ugyanis Nemesi minden szempontból alkalmasabb Szeged vezetésére, mint Botka László. A baloldali politikus úgy fogalmazott: Nemesi Pál a kulcs Szeged fejlődéséhez, míg Botka László arrogánsan, csakis a saját hatalmi érdekeit szem előtt tartva vezeti Szegedet. Ez volt az első komolyabb Botkára mért ütés a szocialisták holdudvarából, a legnagyobb viszont most érkezett Lauer István részéről.


Botka belső köreiből is fogynak az emberek, először februárban Mózes Ervin hagyta ott a városháza börtön válogatottját, aki a közgyűlésen mondott le főjegyzői posztjáról és vonult nyugdíjba, miután első fokon felfüggesztett börtönre ítélte a Gyulai Járásbíróság a VIP-parkolóbérletek ügyében. Mint ismert, Mózes Ervin egykori címzetes főjegyzőnek, Solymos László volt alpolgármesternek és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnöknek hűtlen kezelés miatt kellett felelniük, mert több mint 40 millió forintos kárt okoztak Szegednek. A városatyák ingyenes parkolóbérleteket adtak olyanoknak is, akiknek nemhogy a városi intézményekhez, de Szegedhez sem volt közük.


Egyébként Mózes Ervin már két évvel hamarabb is választhatta volna a nyugdíjas éveket, mégsem tette, egészen a gyulai tárgyalásig. Három hónap múlva Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester is a menekülő utat választotta, átpártolt a Momentumba, korábban egyébként az SZDSZ-ben és az Együttben is megfordult már. Kicsivel később az első fokon elítélt Solymos László alpolgármester is szakított Botkával, állítólag személyes és családi okokból mondott le alpolgármesteri címéről, azóta semmit sem hallani felőle.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!