Szeged és környéke

2017.12.15. 19:10

Tovább folyik az arab sakkozók pere - öt év elteltével semmire sem emlékeznek a tanúk

Egyik tanú sem emlékszik semmire - röviden így lehet összefoglalni az arab sakkozó pereként elhíresült ügy pénteki tárgyalását, amelyet az ítélőtábla döntése miatt a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa tárgyal újra.

A. T. J.

– Nem emlékszem semmire – jelentette ki határozottan a csak egyes számú tanúként megnevezett fiatalember, aki a Napfényfürdő Aquapolisban dolgozott, amikor még 2012. június 2-án járőrözés során illegális migránsokat kereső rendőrök azt hitték két arab férfiról, hogy határsértők.


Az ügyben két rendőr és egy civil áll a törvényszék elé. Az elsőfokú tárgyalás 2013. november 15-én kezdődött.

 

A volt törzsőrmestert és az őrmestert hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint három rendőr, köztük a két vádlott 2012. június 2-án Szegeden civil ruhát viselve járőrözött, illegális migránsokat kerestek. Hajnalban a Belvárosi hídon meglátták az arab emírségbeli állampolgárságú sértettet és társát, akiket igazoltatni kívántak. A két arab férfi a felszólításra nem állt meg, futásnak eredtek szállodájuk, a Forrás Hotel felé. Az egyik rendőr gyalogosan, a másik autójával indult utánuk, a harmadrendű vádlott pedig ezt látva taxijával eredt a menekülők nyomába. A rendőr szolgálati autójával megpróbált a sértett elé vágni, de a férfi tovább futott.

 

A szolgálati autóból kiugró rendőrnek sikerült utolérni a sértettet, Szaúd Mohamed al-Marzúkit, akit a földre rántott, majd járőrtársával többször ököllel megütötte, megrugdosta.

A per ügyészi fellebbezést követően került a Szegedi Ítélőtáblára. A táblabíróság idén márciusban hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. A Szegedi Törvényszék Égető Sándor vezette katonai tanácsa pénteken összesen öt tanút hallgatott meg, de mindannyian úgy nyilatkoztak, öt év elteltével már szinte semmire sem emlékeznek, ezért a bíró a korábbi vallomásaikat ismertette. Így aztán szembesítésnek és további kérdéseknek sem volt értelme.

 

A tárgyalás azzal ért véget, hogy a bíró bejelentette, az Egyesült Arab Emírségekből nem érkezett meg a sértett és a tanú, és egyelőre arról sincs információja, hogy sikeres vagy sikeretlen volt-e az idézés.

– A Külügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium közreműködésével Abu-Dzabiba még szeptemberben megérkezett az idézés, bízom benne, hogy ez sikerrel jár – mondta a bíró, majd február 12-ére elnapolta a tárgyalást.

Címkék#verés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!