Szeged és környéke

2014.01.02. 21:08

Tovább furikázzák az ivóvizet

Szeged - Bár eredetileg 2013 végéig szólt az ivóvízszállító katonák megbízatása, a legtöbb helyre az új évben is vinni kell még az uniós szabványnak megfelelő innivalót. A tisztítókonténerek, amelyek ezt a szolgáltatást váltanák ki, zömmel még nem kapták meg a működési engedélyt.

Bakos András

A Magyar Honvédség segíti 123 magyarországi település 340 ezer lakosának ivóvízellátását az év végéig, erre 250 katonát és 240 technikai eszközt mozgósítanak – adta hírül tavaly a Honvédelmi Minisztérium. A megyében azóta is a hódmezővásárhelyi és a szentesi katonák hordják nap mint nap lajtos kocsival az ivóvizet olyan településekre, ahol a vezetékes víz nem felel meg az uniós szabványnak. A megyebeli városok, falvak zömében ez a helyzet, Hódmezővásárhelytől Eperjesig, így a katonákra nagy feladat hárult. A Szegedi Vízmű algyői kútjától például Dócra, Domaszékre és Mártélyra is szállítanak.

Az általuk hozott vízért nem állnak sorba sokan, de azért mindenütt kialakult az a kör, amely fontosnak gondolja, hogy inkább az abszolút egészséges, mint a gyerekkorától megszokott ízű ivóvizet igya. [namelink name="Kiss Csaba"], Eperjes polgármestere most lapunknak azt mondta, amíg az önkormányzat fizette a lajtos kocsit, és sűrűn megállt, naponta 2-300 liter fogyott el, most úgy saccolja, 200 liternél nem több.

Erre a feladatra tavaly 150 millió forintot tett félre a HM. Eközben már elkezdődött a víztisztító készülékek fölszerelése a legtöbb településen, ez összességében több mint 130 milliárdos beruházás, állami és uniós támogatással zajlik. Addig is, amíg ez elkészül, a honvédség tisztítókonténereket telepít az érintett falvakba, városokba, mert ezeket működtetni olcsóbb, mint fuvarozni a vizet. A berendezéseket már mindenütt fölállították, a hatósági engedély a működésre azonban tudomásunk szerint eddig csak Kiszomboron érkezett meg. Ide már nem kell jönniük a katonáknak, a többi helyre azonban igen.

Ambrózfalván is áll már a víztisztító konténer – de még nem működik. Fotó: Karnok Csaba

Ambrózfalván is áll már a víztisztító konténer – de még nem működik. Fotó: Karnok Csaba
[namelink name="Krista-Parászka Ágnes"], az Alföldvíz Zrt. PR-irodavezetője csütörtökön úgy tájékoztatott, hogy a konténeres vízszolgáltatás feltételei még nem teljesültek, és amíg ez a helyzet, a honvédség továbbra is gondoskodik az ellátásról.

Az ivóvíz-szolgáltatásban egyébként is nagy változás zajlik, mert a megye legtöbb településén ezekben a napokban veszi át a feladatot az Alföldvíz Zrt. A két ünnep között 30, az év utolsó munkanapján újabb 17 helyen kapott erre engedélyt. Így Csongrád megyében Ambrózfalva, Apátfalva, Ásotthalom, Bordány, Csanádalberti, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Csongrád, Derekegyház, Deszk, Domaszék, Felgyő, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Királyhegyes, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Mórahalom, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Sándorfalva, Szegvár, Szentes, Tiszasziget, Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó területén felel a vezetékes szolgáltatásért – így a már elkezdett végleges ivóvízminőség-javító program befejezéséért is – az Alföldvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!