Szeged és környéke

2008.11.03. 21:23

Tovább tart a patikanyitási láz a megyében

Szeged - Egyelőre nem látszik a recesszió a Csongrád megyei „gyógyszertárfronton": tavaly október óta a megyében 20 – Szegeden 12 – új patika nyílt. Látszik viszont a patikaláncok előretörése, és az, hogy Szegeden már „betelt" a belváros. Az új gyógyszertárak többsége a kiskörúton kívül működik.

Tombácz Róbert

2007 januárjában lépett életbe az úgynevezett patikaliberalizációs törvénycsomag – hatására gombamód megszaporodtak a gyógyszertárak. A patikanyitást korábban a lélekszám és a gyógyszertárak egymástól való távolsága is meghatározta – az új jogszabállyal ez a korlát megszűnt. Az ÁNTSZ adatbázisából kiderül: tavaly október óta újabb húsz patika nyílt Csongrád megyében, számuk így a korábbi 94-ről 114-re emelkedett.

Szegeden egy évvel ezelőtt még „csak" 35 közforgalmú gyógyszertár kínálta szolgáltatásait, mára ez a szám 46-ra nőtt. 12 új patika nyílt, és egy – a szentmihályi – zárt be. A gyógyszertárak területi megoszlása azonban kiegyensúlyozottabb lett tavaly óta. A belvárosban – ahol már tavaly is egymást érték a patikák – „csak" két újabb nyitott, a többi Újszegeden, Tarjánban, Felsővároson, Makkosházon és a bevásárlóközpontokban várja a vevőket.

Egy a sok közül – a Tesco patikája Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila

Egy a sok közül – a Tesco patikája Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

Cseh lldikó régiós tiszti főgyógyszerész elmondta: az ÁNTSZ nem vizsgálja, hogy a gyógyszertárak valamilyen hálózathoz, patikalánchoz tartoznak-e, vagy önállóak – így ezek megoszlásáról statisztikájuk sincs. Mi úgy számoltuk: az egy év alatt nyílt új szegedi patikák közül legalább 8 – azaz a kétharmaduk – működik franchise-rendszerben, illetve tartozik valamilyen hálózathoz. A legtöbb új gyógyszertár – a Kereszttöltés utcai és a Budapesti körúti Panda, valamint a Csongrádi sugárúti és a Bécsi kávézó helyén nyílt Pingvin – a Pharmainvest-csoport tagja. Hozzájuk tartozik ezen kívül a Pingvinre keresztelt korábbi Sas, a Dugonics és az újszegedi Páfrány Patika is. A csoport része egy vásárhelyi és egy szentesi patika is.

A nagyobb megyei városok közül Vásárhelyen 4, Kisteleken és Makón 1-1 új gyógyszertár nyílt tavaly október óta, Szentesen és Csongrádon nem változott a számuk. Cseh Ildikó elmondta: a tízezer fő alatti kistelepüléseken is 6 új patika indult 2007 eleje óta. Ez a szám az elmúlt két évben nyílt összesen 25 új megyei patika negyede. A patikaliberalizációnak tehát volt olyan hatása is, hogy az eddig ellátatlan területeken is működik gyógyszertár. Ezeket egyébként jellemzően helyi patikusok üzemeltetik önálló gyógyszertárként. Egyre több helyen juthatunk széles választékban vasárnap is gyógyszerekhez: most Szegeden 5, Vásárhelyen, Makón és Szentesen 2-2 ilyen patika működik.

94-ről 114-re nőtt Csongrád megyében a gyógyszertárak száma. Fotó: DM/DV

94-ről 114-re nőtt Csongrád megyében a gyógyszertárak száma. Fotó: DM/DV
Rugalmasság, figyelem

– Jól ismertem korábbról a piaci szereplőket, nagyjából ilyen forgalomra és versenyre számítottam – mondta a közel fél éve nyílt belvárosi Dóm Patika tulajdonosa. Lacsán Péter, a Sas Patika korábbi vezetője szerint az övéhez hasonló kis patikák rugalmasságukkal és a páciensekre fordított figyelmükkel versenyezhetnek a nagy patikaláncokkal. Mivel önállóak, maguk dönthetnek akcióikról, beszerzéseikről, szolgáltatásaikról, nem kell „központi" döntésre várniuk. Mint mondta, sokan örülnek annak is, hogy a szakembereknek van idejük foglalkozni velük – mások csak a reklámajándékokat keresik. Szegeden mindkét csoport megtalálhatja kedvenc patikáját – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!