Szeged és környéke

2018.02.27. 08:48

Troli és személyautó ütközött Szegeden, és elkezdődött a vértói téli olimpia - fotók

A megye minden településén gondot okozott a hétfő esti havazás: reggelre a 47-est is befedte a hó, lépésben lehetett haladni. Szentesen és Vásárhelyen is folyamatosan dolgoztak a gépek, az ország több részében baleseteket és útlezárásokat hozott a tél.

Munkatársunktól

Ha Önnek is van fotója a megyei hóhelyzetről, küldje el nekünk!


Olvasónk, Ötvös Sándor " target="_blank">csodaszép havas légifotókat küldött - gyönyörködjenek  Önök is a behavazott Szegedben!

 

Csodaszép havas légifotók Szegedről - GALÉRIA. Fotó: olvasó-tudósító/Ötvös Sándor


18.50: Olvasónk jelezte, hogy a Centrumtól az Anna-kút irányába nem közlekednek a villamosok, úgy tudják, befagyott a váltó. Az SZKT diszpécserszolgálatától megtudtuk: műszaki hiba miatt áll a villamosközlekedés, a probléma megoldásán dolgoznak. Olvasónk fotót is készített a munkálatokról: úgy fest, mintha lángszóróval melegítenék a sínt.

 

Áll a villamosközlekedés, de megoldják. Fotó: olvasó-tudósító

Áll a villamosközlekedés, de megoldják. Fotó: olvasó-tudósító

Elkezdődött a vértói téli olimpia

– Jesszusom, mi van itt! – hőkölt vissza egy anyuka, amikor a szintén kisgyerekes barátnőjével megérkeztek a Vértó melletti dombhoz, amit az iskola, óvoda végével kedd délután elleptek a szánkózók. Egyedül a tó felőli oldal maradt üresen, mert egy jeges csobbanás senkinek sem hiányzott, és a csupasz bokrokkal sem akartak közelről megismerkedni – a többi oldalt azonban felosztották kezdő, haladó és „fekete" pályákra.


– A kisfiam először el sem akarta hinni, hogy mégis szereztem szánkót – mesélte Hanus Armand édesanyja, Gabriella, mekkora meglepetést sikerült szereznie. – A ház közös tárolójában láttam meg ezt a nem mai darabot, és a tulajdonosa megengedte, hogy használjuk, mert az ő unokái még kicsik ehhez.

 

Elkezdődött a téli olimpia a Vértón - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette


Armandnak a keddi móka volt élete első szánkózása, de más téli örömökből nem maradt ki: már korábban eljutott a család síelni. Lelkes sikongással csúszott végig a lankás oldalon Zsófi kislánya az édesapjával – ők már reggel a bölcsődébe is szánkón mentek, az első útjuk pedig a Vértóhoz vezetett délután. Nemcsak nevetést, hanem sírást is hallhattak a közeli panelek lakói – néhány borulás, karambol ide is kijutott.


– Meg kellene tanítani a gyerekeknek, mielőtt egyedül elengedik őket, hogyan irányítható a szánkó – hívta fel a figyelmet a két gyerekével érkező édesapa, András. – Amelyik oldalra lerakja a lábát, arra kanyarodik.

A legvagányabb járgány ennél összetettebb: Joó Dániel a gyerekkori szánkóján csúszik a kisfiával, amit pedálokkal lehet fékezni és kormányozni is. – Húsz évig állt a garázsban, mire újra „munkára fogtuk" – mesélte mosolyogva a 35 éves téli járműről.


A leggyorsabb szánkó ifjú sofőrje lefelé nem is, de a visszafelé sétáláskor morgolódott: „Világgá csúszok már, pedig nem világbajnokságot akarok nyerni!"


17.00: A Rádió Taxi Három munkatársai jelezték: Szegeden a Csongrádi sugárút és a Nagykörút sarkán troli és személyautó ütközött. A baleset anyagi káros, úgy tudjuk, nem sérült meg senki. Vezessenek óvatosan! A taxisok úgy tapasztalják, a főutak vizesek, csúszósak, a mellékutcákban a hó nehezíti a haladást. Sok autó van mindenfelé, a körutakon, sugárutakon viszonylag jól lehet haladni, igaz, nagyon óvatosan. Egyébként országszerte csaknem száz baleset történt a nap folyamán, idevágó cikkünket itt olvashatják.


"A Csongrádi sugárút és Nagykörút kereszteződésében áll egy koccanás után egy troli. A másik autó feltehetően a mézes bolt előtt elakadásjelzővel álló jármű lehet. Nem láttam a történteket, csak hogy a sofőr beszélget egy hölggyel és videózott. Később baleseti helyszínelő jármű is érkezett" - írta szegedi olvasó-tudósítónk, aki fotókat is küldött.

 

Troli és személyautó ütközött a Csongrádi sugárút és a nagykörút sarkánál - GALÉRIA. Fotó: olvasó-tudósító

Rengeteg a kátyú városszerte - a hó mellett ez sem könnyíti meg a közlekedést. A hidakon például jól lehet haladni, de a belvárosin Újszeged felé haladva továbbra is nagyon kell figyelni, mert még mindig ott van a két hatalmas kátyú.


Sok autósnak okozott meglepetést az idei első komolyabb havazás a megyében. Kedd reggel Szeged útjain csak lépésben lehetett haladni. Súlyos baleset lapzártánkig nem történt, az utakat pedig délutánra szinte mindenhol letakarították, igaz, addigra majdnem elállt a hóesés is. Szerdán az eddiginél is hidegebb lesz.

 

Fotó: olvasó-tudósító

Fotó: olvasó-tudósító

– Elképesztő, hogy mennyire nem tudja uralni a város a hóhelyzetet, a belvárosi utak alig járhatók – írta egyik olvasónk kedd délelőtt. Egy másik arról beszélt telefonon lapunknak, hogy reggel Deszk és Szőreg szinte összeért, akkora volt a dugó, hogy elkéstek a gyerekkel az iskolából. A Szegedről szóló Facebook-csoportokban pedig sok bejegyzésben hiányolták a hókotrókat.

Közlekedni tényleg nem volt egyszerű kedden Szegeden, de az egész megyében sem. Az utak sok helyen hókásásak voltak, néhol pedig jégbordák nehezítették a közlekedést. A probléma egyébként nem volt olyan nagy, legalábbis a Magyar Közút és a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. szerint. Utóbbi ügyvezető igazgatója a Délmagyarországnak elmondta, hogy Szeged útjait hétfő este kezdték takarítani, amikor már látszott, hogy megmarad a hó.


Tizenöt gépünk van a város ezer kilométeres úthálózatára, nem egyszerű a dolgunk – mondta Makrai László. Ráadásul kötelességünk, hogy először azokat az utakat tisztítsuk meg, amelyeken buszok és trolik közlekednek, utána jöhetnek a kisebb utcák – tette hozzá a szakember.



 

Nézze meg a havas Alsóvárost - olvasói fotók. GALÉRIA


Az olvasói panaszokra reagálva Makai László azt mondta, természetes, hogy hókásásak az utak ilyenkor. – Az úttestet alásózzuk, erre esik rá a hó, amit azért nem dúrunk le, mert nem lenne értelme, ugyanis előbb-utóbb úgyis leolvad a kiszórt só miatt. Ráadásul öt centi havat, hókását megfelelő vezetéstechnikával lehet kezelni – magyarázta.


A gépeken túl száz ember pedig kézzel takarítja a gyalogátkelőhelyeket és az olyan járdákat, amelyek nem tartoznak egy ingatlanhoz sem. Azokat ugyanis a tulajdonosoknak kellene rendben tartaniuk, amiről sajnos sokszor megfeledkeznek – mondta az ügyvezető.

 

A megyei helyzetről már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatott. Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy Csongrád megyében 24 gépük volt bevetésen, azok „ekéztek", és szórták is az utakat. – Az éjszakai keményebb fagyokra az országos közutak sószórásával készülünk, de a só olvasztó hatása csak –8 fokig érvényesül, így a keményebb fagyok esetén a járművezetőktől óvatosabb és körültekintőbb közlekedést kérünk. Csongrád megyében kisebb balesetek történtek, jellemzően árokba csúszás, de komolyabb balesetről, közlekedési nehézségről nincs információnk – tette hozzá a kommunikációs osztályvezető.


Makón az utak, kerékpárutak járhatóvá tételéről a kommunális kht. gondoskodik – tudtuk meg a városházán. Már hétfőn alásóztak, kedden kora reggel pedig megkezdődött a hó és az olvadt csapadék dúrása. A cég vezetője, Nagy Nándor azt is elmondta, 120 kilométernyi útról és 22 kilométernyi kerékpárútról van szó; az előbbieket 5, az utóbbiakat 3 géppel tisztítják. 15-20 közmunkás pedig a fontosabb középületeket síkosságmentesíti kézi erővel. Ahogyan lenni szokott, most is vannak panaszok, a társasághoz azonban az ilyenkor szokásosnál jóval kevesebb futott be.

 

Makón is dolgozott a traktor. Fotó: Szabó Imre

Makón is dolgozott a traktor. Fotó: Szabó Imre

A hétfőn este, éjszaka és kedden leesett hó Vásárhelyen is megnehezíti a közlekedést, keddre mindent fehér lepel borított.

Már hétfőn este elkezdtük sózni az önkormányzat kezelésébe tartozó utakat, két nagyobb és két kisebb géppel, valamint a járdákat. Vastagon alásóztunk mindenütt

– tudtuk meg Kovács Páltól, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatójától. A kalcium-clorid azonban csak –5 fokig hatékony, és az éjszaka jóval hidegebb volt ennél. Arra vártak, várnak, hogy a hőmérséklet emelkedjen, illetve a forgalom feltörje a havat. Sóból több 100 tonna áll rendelkezésre.

Vásárhelyet is ellepte a hó keddre. Fotó: Imre Péter - GALÉRIA


A közmunkások – 50–60 dolgozott a vásárhelyi utcákon – a járdákat és a buszmegállókat, buszöblöket takarították, sózták, négy pótkocsis traktorról. A fűnyírótraktorokat pedig már a tél elején átalakították, ellátták adapterrel, hogy alkalmas legyen a hókotrásra. Utóbbi információkat már Magyar József, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. üzemeltetési igazgatója mondta.

A kórház környékét és a kerékpárutakat is folyamatosan takarítjuk, mert fontos, hogy a vásárhelyiek minél biztonságosabban közlekedhessenek

– közölte. Közmunkást láttunk járdát takarítani, valamint a Kinizsi utcán pár percen belül követte egymást két kis traktor és az egyik hókotró és sózó.


Anonimitást kérő betegszállító elmondta: az Erzsébet-kórház új járóbeteg rendelőjénél kitették a „Csúszásveszély" táblát, viszont a lépcsőket úgy síkosságmentesítették, hogy lepedőkkel takarták le. Mióta hideg van, a fotocellás ajtókat bezárták, csak egy oldalsó kisajtón lehet közlekedni és a külső kis lifttel tudják felvinni betegeket a bejáratig.

Fotó: Králik Emese

Szentesen is dolgoztak a gépek. Fotó: Králik Emese

Szentes belterületén a városellátó intézmény takarítja az utcákat. A járművek már reggel elindultak, de a hó folyamatosan esett, így például a Felsőpárt városrész egyes utcáin végzett kotrásnak pár óra múlva nyoma sem volt. Az intézmény vezetője, Kiss Ferenc lapunknak korábban elmondta: hat nagy- és három kisjárművük fogható hadrendbe.


12.40 - Hóátfúvás miatt lezártak több útszakaszt Vas megyében, vasárnap estig kell a hóátfúvásokra számítani.


11.30 - Ketten könnyebben megsérültek abban a balesetben ami a 4401-es út 23-as kilométerszelvényében történt. A baleset valamivel 10 óra 30 perc előtt történt. Egy autó az úton megcsúszott és a jármű az út menti árokban állt meg. Az autóban utazó két fő könnyű sérülést szenvedett. A rendőrség fokozott óvatosságot és körültekintést kér a járművezetőktől a megváltozott időjárási körülmények miatt.

 

Így indult a reggel Szegeden a hóesésben - Galéria

 

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a 61-es és a 65-ös főút Tolna megyei szakaszán, Veszprém megyében a 82-es főút első 43 km-es szakaszán, valamint a 75-ös főúton Zala megyében Bak és Rédics között, a 33-68 km közé eső szakaszon is 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben a hófúvások miatt.

 

A Dunántúlon jelenleg 17 alsóbbrendű útszakaszt hóátfúvások miatt teljes vagy félszélességben lezártak szakembereink. Vas megyébencs és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Szombathely és Bucsu, Egyházasrádóc és Nagykölked, Kemenesmihályfa és Tokorcs, a Vönöck és Kemenessömjén, Őrimagyarósd és Viszák, a Zimány és Szőce, valamint a Mersevát és Kemenesszentmárton közötti mellékúton, Győr-Moson-Sopron megyében Vitnyéd és Csapod, Egyházasfalu és Szakony, illetve Nemeskér és Egyházasfalu között van érvényben teljes útzár. Míg Zala megyében Gelse és Pölöskefő között két szakaszon, az Újudvar-Magyarszerdahely összekötő úton, a sármelléki bekötőúton, és a kehidai átkötő úton találkozhatnak az autósok korlátozással. Elzárt település ugyanakkor egyik megyében sincs.

 

A fentieken kívül a magyar-horvát határszakaszon, a horvát hatóságok az ottani útviszonyok miatt Letenyén a határátlépőnél szüneteltetik a 7, 5 tonnánál nehezebb kamionok átléptetését.


A 47-es főút Szeged és Vásárhely között is havas, alig lehet 60-nal haladni. Aki teheti, ne ma üljön autóba, vagy induljon el időben.

 

Vastagon áll a hó a 47-esen Szeged és Vásárhely között, lépésben halad a megye. Fotó: DM - GALÉRIA


Szeged és Deszk között teljesen bedugult az út a Szegedre tartó irányban. Áll a sor. Már körülbelül egy kilométeres a sor.

Szeged felé bedugult a deszki út. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A rendőrség az alábbiakat javasolja a havas úthelyzet miatt:


- Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, mivel az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. A hó, a jeges, esetleg nyálkás, vagy száraz útszakaszok hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot kíván.


- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek! Már +7° C hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság.


- Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra, valamint üzemanyagra is. Érdemes előre tájékozódni az út és időjárási viszonyokról.


- Látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás. A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívjuk, hogy jól működő világítás és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) életeket menthet! Fontos tudni, hogy mind kerékpáron, mind, gyalog lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény.


A kedvezőtlen időjárási körülmények között előfordul, hogy a gyalogosok nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan nélkülözhetetlen, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat.


Az előrejelzések szerint továbbra is borult időre és holnap estig havazásra számíthatunk a megyében. Az északi szél többfelé megerősödik, ezért hófúvások is kialakulnak. Télies útviszonyokra, többfelé havas útszakaszokra készülhetünk, ezért óvatosan közlekedjünk! Marad a dermesztő hideg is, a csúcsérték -9 és -2 fok között valószínű. Ezért lehetőleg téli gumi nélkül senki ne induljon el autóval!


Várjuk az ÖN észlelését is a szegedi utakról!


DE segíthet Ön is: ha bármi szokatlant tapasztal a szegedi utakon, akkor küldje el nekünk észlelését, fotóját az [email protected] és mi közzé tesszük azt az ÚtON hírfolyamában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!