Szeged és környéke

2019.08.26. 09:48

Tüllben minden korosztály - táncot tanulni sosem késő

Létezik olyan tánciskola, ahová valakit felvesznek 30-40 évesen, hetvenkilósan, nulla tánctudással klasszikus balettet táncolni? A válasz igen. Aki a Tiszavirág Tánctanodába jelentkezik, tisztában van vele, hogy innen aligha vezet út a moszkvai Bolsoj Balett társulatáig, de nem is ez a cél.

Kozma Rita

Marsi Enikő öt évvel ezelőtt alapította meg az egyesületet Szegeden, ami szerinte akkor vakmerő döntés volt, de megérte. Mára a tanoda egy százfős közösséggé nőtte ki magát, és nem a balett az egyetlen választható óratípus.


– Először a szülőkkel összefogva kerestünk a gyerekek, köztük a lányom számára oktatót, de hamar kiderült, a felnőttekben is van igény a balettre és elég bátrak is hozzá, hogy kipróbálják. Nem kell 20 évesnek és 50 kilósnak lenni hozzá és ezt a saját példámmal tudtam alátámasztani: 40 évesen húztam először balettcipőt és életem egyik legjobb döntése volt – mesél a kezdetekről Marsi Enikő, aki munka mellett intézi az egyesület ügyeit.

Az elmúlt öt évben a tanoda kínálata bővült, a klasszikus mellett elérhető a kortárs balett, a modern tánc, mindegyik kezdő és haladó szinten is, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Bár az iskola amatőr, de az oktatók mindegyike – név szerint Buga Eszter, Katona Tünde, Szabó Nelli, Zsákyné Kreizler Dóra – rendelkezik képesítéssel. Tavaly óta már a néptánc is felkerült a repertoárra, ahol életkornak megfelelően négy csoport közül lehet választani. Szabóné Z. Nagy Diána néptáncpedagógus pedig nemcsak a lépések elsajátítását tartja szem előtt, hanem improvizációra ösztönzi a csoportjait és a tánc közösségformáló erejére is felhívja a figyelmet.


– A táncon keresztül jól meg lehet tanulni az elfogadást és a pozitívumokra tenni a hangsúlyt. Mindenkiben van valami, amiben ügyes, amiért különleges, ezeket kell megtalálni és kiemelni. Számomra nincs annál nagyobb öröm, amikor a táncosaim felismerik a zenét és improvizálva is tudnak rá táncolni – teszi hozzá a tanárnő.


A Tiszavirág Tánctanodában az a jó, hogy mindent lehet, de semmit sem kötelező. Van fellépési lehetőség, de csak azoknak, akiknek kedvük is van hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!