Szeged és környéke

2013.06.10. 23:06

Túlterheltek lesznek az elsősök

Szeged - Négy helyett mindennap öt tanítási óra már első osztályban is – ezt hozta az új köznevelési törvény. A 6 évesen padba ülő kicsik számára ez nagy megterhelés, ráadásul a követelményeket is a korábban átlagban 7 éves elsősökre szabták. <br>

Timár Kriszta

Mindennapos testnevelés és hit- vagy erkölcstanoktatás – az új köznevelési törvény sokak szerint túl nagy terhet rótt a gyerekekre. Az új tárgyak bevezetésével a kötelező 20-ról 25-re nőtt az elsősök heti óraszáma. Ha figyelembe vesszük, hogy sok iskolában kihasználták azt a lehetőséget, hogy 10 százalékkal megnövelhetik a kötelező óraszámot, akkor is legalább heti 3 órával több kerül majd szeptembertől az órarendbe. Mindez azt jelenti, hogy véget ért az a korszak, amikor délben már végeztek a legkisebbek: még az elsősöknek is mindennap öt órájuk lesz.

Abban mindenki egyetért, hogy a legideálisabb az lenne, ha a kicsik számára a nap végére szerveznék a mindennapos testnevelést, hiszen ők még jóval kevesebb ideig képesek koncentrálni. Csakhogy a legtöbb intézményben már az is gondot okoz, hogy megoldják, mindenkinek legyen hely a mozgáshoz. Szeptembertől az általános iskolák négy évfolyama tornázik minden nap, amelyből azonnal látszik: nem sok lehetőség van arra, hogy ilyen szempontokat is mérlegeljenek.

Túlterheltek lesznek az elsősök. Fotó: Frank Yvette

Túlterheltek lesznek az elsősök.
Fotó: Frank Yvette

Az új köznevelési törvény tehát egyrészt nagyobb terhet rak az elsősökre, másrészt leszállította a tankötelezett kort, így ezzel a korábbinál fiatalabb korosztályt sújt. Szakemberek szerint ennek komoly következménye lehet.

– Sok gyerek ül be szeptemberben 6 évesen az iskolapadba, miközben a korábbi években 7 vagy akár 8 évesen is kezdhették az iskolát. Az egyre nagyobb követelmények is inkább erre a korosztályra vannak szabva. A mostani elsősöknek tehát nagyon nehéz dolguk lesz – fogalmazott Benák-Tömöri Judit klinikai szakpszichológus. Mint kiemelte, ebben az életkorban akár pár hónap is sokat számít a fejlettségben, de nem mindegy az sem, milyen a gyerek habitusa. A kevésbé érett kicsik nem fogják jól tolerálni ezt a nagy terhelést.

Egy idő után lankad a gyerekek figyelme a Dózsa iskolában is. Fotó: Frank Yvette

Egy idő után lankad a gyerekek figyelme a Dózsa iskolában is.
Fotó: Frank Yvette

– Egy idő után elveszik a kontroll, nem képesek odafigyelni. Pár hónapig ez még akár működhet is, ráadásul az első jeleket nem is biztos, hogy a tanárok egy 30 fős osztályban észreveszik. A tapasztalatok szerint azonban az ilyen kicsiknél december környékén már komoly problémák jelentkezhetnek.

A pszichológus szerint ilyenkor mindenképpen érdemes változtatni, máskülönben szorongás alakulhat ki. – Azt gondolom, nem kellene sok szülőnek olyan nagy jelentőséget tulajdonítania az általános iskolának. Tagozatok, nyelvek, különórák helyett lehet, hogy az írás, olvasás és számolás alapjainak lerakását kellene inkább előtérbe helyezni. Erre pedig tökéletesen megfelel egy „gyengébb" iskola is, ahol nincs olyan nagy nyomás, és a gyerek is ki tud teljesedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!