Szeged és környéke

2019.09.05. 11:11

Tündérfátyol fedi a Tiszát a szegedi vízibástyánál

Megérkezett a menetrendszerű sulyom, írtunk volna róla - de találtunk érdekesebbet. Látott már tündérfátylat, mióta leszokott a mesekönyvekről? Mielőtt elkezdené begyűjteni, mondván, jó lesz a kerti tóba, tudjon róla, hogy védett!

Farkas Judit

Szeptember elején rendszerint megjelenik a Tiszán a sulyom - kicsi zöld levelekből álló foltok úsznak le a folyón, és partközelben nagyon kell vigyázni, bele ne lépjünk a hegyes termésbe. Ami egyébként ehető, a szegény ember gesztenyéjének is hívták - de a sulyom egy másik cikk témája lesz. Messziről láttuk ugyanis a Szabadság úszóház közelében azt a sárga uszadékot, amiről először azt hittük, a jótékonysági gumikacsaverseny nevezői tartanak főpróbát. Közelebb érve aztán láttuk, hogy sárga virágok tömege ringatózik a Tiszán a vízibástya és az úszóház közötti védett öbölben.

Tündérfátyol fedi a Tiszát a szegedi vízibástyánál - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit


Vízitököt eddig csak a Holt-Maroson láttunk - ez persze nem zárja ki, hogy előfordult már a Tiszán is Szeged belterületén, csak mi lemaradtunk róla. Mert elsőre vízitöknek hittük a növényt élénk sárga virágja miatt, ám a vízitök virága inkább gömb formájú, míg mi tölcsérhez hasonlókat találtunk. Némi kutatás az interneten, és meglett a helyes megoldás: a tündérfátyol. Eurázsiai eredetű növény, a tápanyagban gazdag álló- vagy lassú sodrású vizeket kedveli - ez megmagyarázza, miért vert tanyát a védett helyen, ahol alig mozog a folyó. Magyarországon egyébként főleg a síksági nagy folyók - Duna, Tisza, Dráva - holtágaiban elterjedt, a Tisza-tó sarudi oldalán található Európa egyik legnagyobb tündérfátyolmezeje. A mi mezőnk nem olyan nagy, és itt-ott szemét tarkítja, de azért szép.

Tündérfátyol fedi a Tiszát a szegedi vízibástyánál - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

A tündérfányol a vizek sekélyebb részein szaporodik el, a 20-70 centis mélységet kedveli: szereti, ha a közvetlen napfény átmelegíti a vizet, ahol megtelepedett. Sűrűn benövi a rendelkezésére álló területet, indákból álló gyökerei az iszapban ágaznak szét. Mi a saras, nedves szárazföldön is találtunk példányokat, de azok lehet, hogy a víz apadásával váltak parti növénnyé. Apró, finoman rojtos szélű, ötszirmú sárga virágait egész nyáron hozza - hasonlóan a másik tiszavirágzáshoz, csak egy napig élnek. Termése lapított tojásdad tok, szőrös magok lapulnak benne. A fagyot kis mértékben bírja, a teljes kiszáradás az, ami végez vele.

Tündérfátyol fedi a Tiszát a szegedi vízibástyánál - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

A Csallóközben az égbolton látható Tejutat egy monda alapján tündérfátyolnak nevezik. Magyarországon védett a növény, példányonként 5000 forint a büntetése annak, aki elkezdi begyűjteni. Hagyjuk tehát békén, inkább gyönyörködjünk benne. Ritkán látni a Tiszának ezen a szakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!