Szeged és környéke

2014.01.23. 20:37

Tüntetéssorozatra készülnek a közszférában

Szeged - Húsz százalékos béremelést követel a közszféra. Tüntetnek, panasznapot, segélykoncertet szerveznek. Akcióznak, ameddig nem hallja meg őket a munkáltatójuk – a kormányzat.

Dombai Tünde

– Folytatja akcióit a tavaly novemberi lyukas cipős megmozdulás után a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Előbb a nemrég 28 közszolgálati szakszervezetből alakult Közdemosszal együtt civilszervezetek tüntetéséhez csatlakozunk, majd a nagy szakszervezeti szövetséggel közös akciókon veszünk részt. Addig szervezzük az újabb és újabb demonstrációkat, akciókat, amíg a kormány meg nem hallja a régi kérésünket – tájékoztatott [namelink name="Farkas Andrea"], az MKKSZ megyei titkára. Hozzátette, az egészségügyben és az oktatásban volt ugyan béremelés, de az egész bérrendszer rendbetétele elmaradt. A minimálbér-emelésnek is örülnek, hiszen minden fillér számít, de ez csak azokon segít, akik a legkevesebbet keresik. Azoknak viszont nem jelent semmit, akik pár ezer forinttal többet visznek haza. Azt semmiképp sem várják meg, hogy az egész közszféra minimálbért keressen.

Farkas Andrea hangsúlyozta: nem támadni akarnak, hanem a jogos igényeiket szeretnék emagyarázni. Fotó: Schmidt Andrea

Farkas Andrea hangsúlyozta: nem támadni akarnak, hanem a jogos igényeiket szeretnék emagyarázni. Fotó: Schmidt Andrea

Demonstráció, közpanasz, segélykoncert

Szombaton 15 órakor a budapesti Szabadság téren a Hallgatói Hálózat és az oktatói civilszervezetek Szabad oktatásért elnevezésű demonstrációjához csatlakozik az MKKSZ. A Közdemosz Közpanasz nevű panaszfalat szervez szintén a fővárosba, a képviselői irodaház elé, ahol a felszólalók a beígért, de meg nem valósult intézkedéseket, sérelmeiket sorolják el. Február 23-án a Vasas szakszervezet budapesti székházában 13 és 16 óra között önsegélyező koncertet szerveznek a közszolgálati szegények javára. A belépő minimum 500-1000 forint lesz. A megyéből a [email protected] címen lehet jelentkezni, és akár buszos feljutást is megszerveznek. A bevételből a Közdemoszban részt vevő szakszervezetének száma szerint 28 családot támogatnak. Pénzt a Közalkalmazottak és a Köztisztviselők Egymásért Alapítvány számlájára is be lehet fizetni: 11742001–20038454.

A legnagyobb közszolgálati érdekképviselet helyi vezetője kiemelte, a közszférának a mindenkori kormányzat a munkáltatója, ezért kénytelen vele párbeszédet kezdeményezni. Ha ez tárgyalóasztal mellett nem megy, akkor akcióznak. Farkas Andrea hangsúlyozta, nem támadni akarnak, a jogos igényeiket magyarázzák el a közvéleménynek és a munkáltatójuknak. A jelek szerint ugyanis a kormányzat nem érti, hogy kollégáik jelentős része minimális pénzből él meg. A teljes közszolgálat 730 ezer dolgozója közül 170 ezren keresnek nettó 77 ezer forintot. Ebből megélni, családot, lakást fenntartani nem lehet.

– 6 éve nem volt illetményemelés a közszférában, és a mostani költségvetésben sem szerepel pénz béremelésre, de ezt, mint látjuk, egy tollvonással módosítani lehet. Nagy tévedés, hogy a közigazgatásban mindenki nagyon jól keres. A köztisztviselők és kormánytisztviselők illetményalapja 38 ezer 650 forint, ezt szorozzák meg a bértáblában a végzettség és a közigazgatásban ledolgozott évek száma szerint – ismételte el a megyei titkár a régi követelésüket. – A munkaidő és a ledolgozott idő rég nem áll köszönő viszonyban egymással. Márpedig felelősségteljes munkát csak koncentráltan figyelve lehet végezni, nem napi pénzgondok közepette. Középfokú végzettséggel és 10 éves gyakorlattal bruttó 120 ezer forintot keresnek a kollégák, amiből nettó 75-80 ezer forintot visznek haza havonta. Felsőfokú végzettséggel, 10 éves gyakorlattal 120 ezer forintot kapnak kézhez. A szakszervezeti szövetség 20 százalékos béremelést szeretne elérni. Azt is kérik, hogy a cafeteria (étkezési jegy, ruhapénz) is beépüljön a bérrendszerbe, és ez ne attól függjön, hogy a helyi önkormányzatok közül melyik bírja kigazdálkodni a helyi adókból. Az MKKSZ-nek 12 ezer fős a tagsága országszerte, a megyei adatok nem publikusak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!