Szeged és környéke

2019.03.01. 13:23

Tűzgyújtási tilalom már Csongrád megyében is!

Az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma Csongrád megyében is. A veszélyt a száraz aljnövényzet jelenti, ami a csapadékmentes időjárás miatt nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkákat is megkezdték, elégetik a kerti zöldhulladékot és tisztítják a mezőgazdasági területeket. Március elsejétől Csongrád megye területén is érvényben van a tűzgyújtási tilalom.

delmagyar.hu

Idén eddig több mint nyolcvan szabadtéri tűzhöz riasztották a Csongrád megyei tűzoltókat. Csak február utolsó hetében több mint száz hektárnyi terület égett le megyénk területén. A tüzek kialakulása szinte minden esetben emberi tevékenységre vezethető vissza. Az utóbbi napok tűzeseteinél a beavatkozó egységeknek több esetben is lakóépületeket, ipari létesítményeket kellett megvédeniük a lángoktól. A megye egységei minden esetben megmentették a tűz közelében elhelyezkedő épületeket, értékeket, de így is több száz bála vált a lángok martalékává. Az utóbbi években pedig több haláleset is történt az égetés következtében.


A legutóbbi tűzeseteknél megfigyelhető, hogy leginkább késő délután, sötétedés után csapnak fel a lángok a nádas, füves talajon. A sötétség és a nagy füst mellett tovább nehezíti az oltást, hogy ezen a területen nehezebben közlekednek a több tonnás oltójárművek, a tűzoltók pedig csak nehezen tudják megközelíteni a lángokat a tagolt, nem egyszer vizes, lápos területen. A sötétben nehezebb felderíteni a tűz környezetét, ezáltal a közeli épületek, vagyontárgyak védelme is kockázatosabb.


A következő napok előrejelzése alapján szeles, száraz idő várható, ezek a körülmények mind kedveznek a lángok gyors terjedésének.


Arra kérjük a lakosokat, hogy a következő időszakban is fokozottan tartsák be a tűzgyújtási tilalom idejére előírt szabályokat:


A tűzgyújtási tilalom ideje alatt az erdőterületeken a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres távolságon belül tilos tüzet gyújtani. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Tilos a tűzgyújtás az erdőben és az erdő 200 méteres körzetében található külterületi ingatlanokon is.


A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom a felsoroltakra terjed ki, de a tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzet esetén fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.


A tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter hirdeti ki és vonja vissza, a belügyminiszterrel folytatott egyeztetést követően. A tűzgyújtási tilalom és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található faanyag szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Mindezeket a szempontokat figyelembe véve hirdetik ki vagy vonják vissza a tilalmat.


Tűzgyújtási tilalom idején az irányított égetés sem engedélyezett! A korábban kiadott engedélyek a tilalom ideje alatt érvénytelenek!


Az előidézett káreset nagyságától függően, az összes körülményt figyelembe véve a büntetési tétel 20.000 forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet.

Ha tüzet észlel, azonnal hívja a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívószámon. A bejelentésben mondja el, hogy hol van a tűz, mi ég, és van-e emberélet veszélyben.


További információért hívhatja Molnár Krisztina tű. főhadnagyot, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét a 06-20-467-52-57-es számon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!