Szeged és környéke

2019.06.17. 10:24

Tűzgyújtási tilalom van a megyében

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe a fokozott erdőtűz kockázata miatt Csongrád megyében is.

Munkatársunktól

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendelte el ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közlemény szerint az intézkedés oka, hogy az elmúlt napok átlagosnál melegebb és csapadékmentesebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avarréteg kiszáradt. Hozzátették, hogy Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, ideértve a kijelölt tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.


Idén már több mint 7200 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat – erről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője beszélt. Mukics Dániel azt mondta, a szabadtéri tüzek egyharmada kerti zöldhulladék-égetés miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot egyébként csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi.


Kiemelte továbbá, hogy a tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!