Szeged és környéke

2013.08.23. 21:14

Tűzvész után újrakezdték a Tari testvérek

Bordány - Döngölt padlós tanyán él Szeged közelében Tari János és Ferenc. A testvérpár úgy véli, szegényen is lehet boldogan élni, a konyhakert mellett elég a havi 47 ezer forint.

Segesvári Csaba

– Jöjjön, bemutatom magának a Tari testvéreket: hiába szegények, boldogok – invitált a bordányi tanyavilágba a minap [namelink name="Csorba László"], a László testvérként ismert önkéntes tanyagondnok.

[namelink name="Tari János"] és idősebb testvére, [namelink name="Tari Ferenc"] egy Bordány közeli, döngölt padlós tanyán él. A férfiak születésük óta őrzik a szülői házat, János gondozza mentálisan sérült idősebb testvérét. – Dorozsma és Bordány is csak pár kilométer. 15 éve leégett a tanyánk, László testvér segítségével sikerült újrakezdeni. Azóta is tartjuk a kapcsolatot – mesélte tanyájuk udvarán a 42 éves féri. Tari János úgy véli, szegényen is lehet boldogan élni.

A Tari testvérek önellátásra rendezkedtek be – így is boldogulnak.  A szerző felvétele

A Tari testvérek önellátásra rendezkedtek be – így is boldogulnak.
A szerző felvétele

A szeretet és a hit

A testvérpárt az önkéntes tanyagondnok, Csorba László segíti. Mint fogalmazott, 1976 óta számtalan családot támogatott. – Emberbaráti szeretet és a hitem. Ez a kettő hajt, hogy segítsek rajtuk – vallja Csorba László, miközben jó pár kiló kenyeret ad a Tari testvéreknek. Az önkéntes tanyagondnok úgy véli, a mai világban egyre jobban elkél a segítség, amíg bírja, a szegények mellé áll.

– Az ápolási díjjal együtt alig 47 ezer forintból élünk, de ez elég. Kismalacot nevelünk, a tetőfelújításkor is ebből fizetjük a mestert, a konyhakertet is bevetettük. Nézze meg, milyen szép a paprika, meg a paradicsom – mutatta a pár négyzetméteres veteményest Tari János. – Dohányt is ültettünk, ha beérik a levele, cigaretta lesz belőle – tette hozzá.

Tariék szinte önellátók, az idősebb testvér, Ferenc betegsége miatt dolgozni sem tudnak. – Csöndes, nyugodt a környék. Jól érezzük magunkat, ősszel a kéményt kellene újrarakni. Fával fűtünk, a kútból vesszük a vizet. Mindig akad mit csinálni – mutatott körbe a rendezett udvaron a tanyai férfi. Tariék télen állatot nevelnek, a takarmányt László testvér hozza. – A digitális átállásban set top boxot is kaptunk, tévézni is tudunk, villany is van a tanyában – mondta Tari János. Hozzátette, ha nincs László testvér, akkor is talpra állnak, legfeljebb tovább tart az újrakezdés. – Nem vágytunk máshová. Szépítgetjük a házat, termelünk, mindent megcsinálunk, amire apánk megtanított bennünket. Így telnek a mindennapjaink – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!