Szeged és környéke

2008.01.13. 20:13

Ugyanúgy készítik a Pick szalámit, mint 140 éve

Szeged - A Pick szegedi téliszalámi az első magyar védett eredetű élelmiszer-ipari termék lett az Európai Bizottság 2007 karácsonya előtt meghozott döntése alapján. Hasonló terméket ettől kezdve nem lehet gyártani. A közkedvelt „szegedikum" a jövőben dobozban, számozott termékként kerül forgalomba, a védettséget egy uniós szinten egységes logóval az áru címkéjén is feltüntetik.

Fekete Klára

Védett eredetűnek minősítette az urópai Bizottság a Pick szegedi téliszalámit hosszadalmas, négyéves procedúrát követően. A védett származási helyű uniós termékek között mintegy 800 cikket tartanak számon, erre a listára került fel a Pick szalámi az első magyar élelmiszer-ipari cikként.

Marad a „mezítlábas" Pick is

[namelink name="Kovács László"]tól, a csaknem 140 éves múltra visszatekintő Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatójától megtudtuk: a jövőben az eredetvédett szalámik dobozos csomagolásban jelennek meg az üzletekben, és számozott termékek lesznek, mint a különleges borok. De csak az eredetvédett Pick szalámik kapnak ilyen külsőt és uniós szinten egységes logót. A „mezítlábas" Pick szalámi a jövőben is ugyanaz marad, mint amit a fogyasztók már megszoktak és megszerettek. Az első eredetvédett termék a 100-120 napos érési időszak után jelenik meg, vagyis körülbelül március végén.

Szalámik között az érlelőtoronyban. A hagyomány miatt sem siethetnek, minimum száz napot pihen itt minden rúd Fotó: Segesvári Csaba
S hogy mi a kettő között a különbség? A legjelentősebb eltérés abban rejlik, hogy az eredetvédett Pick szalámit kizárólag a Szeged környékén előállított nagy súlyú sertésből készíthetik el, ahogy azt Pick Márton is tette az első, különleges érlelésű „szegedikum" bemutatásakor, 1869-ben. Ezek a sertések speciális takarmányt kapnak: olyan termelőkkel köt szerződést a cég, amelyek sajátos receptúra alapján kevert takarmányát folyamatosan ellenőrzik. A többi, hasonlóképpen Pick nevet viselő téliszalámi viszont az ország más tájain nevelt sertésekből is gyártható.

Pick Márkot bejegyezték

Szeged iparűző lajstromába a 175. szám alatt jegyezték be Pick Márk terménykereskedőt, amikor 1869-ben megalapította vállalkozását Szegeden. A terménybizományosi ipar gyakorlása mellett már ebben az esztendőben készített szalámit is néhány mázsás tételben, akárcsak a többi szegedi termény- és paprikakereskedés. 1886-ban pedig már kifejezetten szalámikészítésre kért engedélyt az addigra a termelést felfuttató Pick Márk. Ezek a szalámik kevesebbe kerülnek az eredetvédettnél, bár jelenleg sem tartoznak a legolcsóbb cikkek közé: most 4600-5100 forintba kerül az üzletekben egy kiló Pick szalámi.

Sajátságos az itteni klíma

[namelink name="Kovács László"] elnök-vezérigazgató elmondta: a tradicionális Pick szalámi védelme azért merült fel négy éve, mert ilyen szalámi csak Szegeden létezett, létezik. Sajátságos az itteni klíma is, amelynek köszönhetően a szalámi megkapja a speciális penészréteget az érlelési folyamat végén, és ennek védelmét nemcsak a cég, hanem a város számára is fontosnak tartották.

Az unió is támogatja

Az eredetvédett terméket a Pick az imázsépítésben szeretné használni, hiszen kevés olyan termék van a világon, amelyet 1869 óta ugyanazzal a gyártási technológiával állítanak elő. Csak a világ legnagyobb cégei rendelkeznek ilyen hagyományokkal – jelentette ki a vezérigazgató. Az unió ráadásul támogatást ad a védett termékek marketingjéhez, amit a Pick igénybe szeretne venni.

Több mint egy évvel ezelőtt egy osztrák élelmiszer-ipari cég a szegedi szalámihoz hasonló, penészes külsejű áruval lépett ki a piacra, aminek a forgalmazását a szegedi cégnek csak nehezen sikerült leállítani. Ezután azonban már biztos, hogy nem lehet „leutánozni" a védettséget élvező hungaricumot.

Négyéves folyamat

Védettségi kérelmek elbírálására a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országok élelmiszerei várnak, a régi tagállamok ugyanis már túljutottak az eljárásokon. Hosszadalmas procedúra mellesleg a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzésének és eredetmegjelölésének oltalom alá helyezése. Az Európai Bizottság a Pick szalámi esetében négy év alatt döntött a dokumentációk alapján, miközben kérdésekkel bombázta a magyar hatóságokat. Legvégül az EU hivatalos lapjában tették közzé a leírást, s mivel a tagállamok hat hónapig nem emeltek óvást, bejegyezték a terméket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!