Hallgassa élőben!

Ugyanúgy készítik a Pick szalámit, mint 140 éve

Szeged - A Pick szegedi téliszalámi az első magyar védett eredetű élelmiszer-ipari termék lett az Európai Bizottság 2007 karácsonya előtt meghozott döntése alapján. Hasonló terméket ettől kezdve nem lehet gyártani. A közkedvelt „szegedikum" a jövőben dobozban, számozott termékként kerül forgalomba, a védettséget egy uniós szinten egységes logóval az áru címkéjén is feltüntetik.

Védett eredetűnek minősítette az urópai Bizottság a Pick szegedi téliszalámit hosszadalmas, négyéves procedúrát követően. A védett származási helyű uniós termékek között mintegy 800 cikket tartanak számon, erre a listára került fel a Pick szalámi az első magyar élelmiszer-ipari cikként.

Marad a „mezítlábas” Pick is

Kovács Lászlótól, a csaknem 140 éves múltra visszatekintő Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatójától megtudtuk: a jövőben az eredetvédett szalámik dobozos csomagolásban jelennek meg az üzletekben, és számozott termékek lesznek, mint a különleges borok. De csak az eredetvédett Pick szalámik kapnak ilyen külsőt és uniós szinten egységes logót. A „mezítlábas” Pick szalámi a jövőben is ugyanaz marad, mint amit a fogyasztók már megszoktak és megszerettek. Az első eredetvédett termék a 100-120 napos érési időszak után jelenik meg, vagyis körülbelül március végén.

Szalámik között az érlelőtoronyban. A hagyomány miatt sem siethetnek, minimum száz napot pihen itt minden rúd Fotó: Segesvári Csaba

S hogy mi a kettő között a különbség? A legjelentősebb eltérés abban rejlik, hogy az eredetvédett Pick szalámit kizárólag a Szeged környékén előállított nagy súlyú sertésből készíthetik el, ahogy azt Pick Márton is tette az első, különleges érlelésű „szegedikum” bemutatásakor, 1869-ben. Ezek a sertések speciális takarmányt kapnak: olyan termelőkkel köt szerződést a cég, amelyek sajátos receptúra alapján kevert takarmányát folyamatosan ellenőrzik. A többi, hasonlóképpen Pick nevet viselő téliszalámi viszont az ország más tájain nevelt sertésekből is gyártható.

Pick Márkot bejegyezték

Szeged iparűző lajstromába a 175. szám alatt jegyezték be Pick Márk terménykereskedőt, amikor 1869-ben megalapította vállalkozását Szegeden. A terménybizományosi ipar gyakorlása mellett már ebben az esztendőben készített szalámit is néhány mázsás tételben, akárcsak a többi szegedi termény- és paprikakereskedés. 1886-ban pedig már kifejezetten szalámikészítésre kért engedélyt az addigra a termelést felfuttató Pick Márk. 

Ezek a szalámik kevesebbe kerülnek az eredetvédettnél, bár jelenleg sem tartoznak a legolcsóbb cikkek közé: most 4600-5100 forintba kerül az üzletekben egy kiló Pick szalámi.

Sajátságos az itteni klíma

Kovács László elnök-vezérigazgató elmondta: a tradicionális Pick szalámi védelme azért merült fel négy éve, mert ilyen szalámi csak Szegeden létezett, létezik. Sajátságos az itteni klíma is, amelynek köszönhetően a szalámi megkapja a speciális penészréteget az érlelési folyamat végén, és ennek védelmét nemcsak a cég, hanem a város számára is fontosnak tartották.

Az unió is támogatja

Az eredetvédett terméket a Pick az imázsépítésben szeretné használni, hiszen kevés olyan termék van a világon, amelyet 1869 óta ugyanazzal a gyártási technológiával állítanak elő. Csak a világ legnagyobb cégei rendelkeznek ilyen hagyományokkal – jelentette ki a vezérigazgató. Az unió ráadásul támogatást ad a védett termékek marketingjéhez, amit a Pick igénybe szeretne venni.

Több mint egy évvel ezelőtt egy osztrák élelmiszer-ipari cég a szegedi szalámihoz hasonló, penészes külsejű áruval lépett ki a piacra, aminek a forgalmazását a szegedi cégnek csak nehezen sikerült leállítani. Ezután azonban már biztos, hogy nem lehet „leutánozni” a védettséget élvező hungaricumot.

Négyéves folyamat

Védettségi kérelmek elbírálására a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országok élelmiszerei várnak, a régi tagállamok ugyanis már túljutottak az eljárásokon. Hosszadalmas procedúra mellesleg a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzésének és eredetmegjelölésének oltalom alá helyezése. Az Európai Bizottság a Pick szalámi esetében négy év alatt döntött a dokumentációk alapján, miközben kérdésekkel bombázta a magyar hatóságokat. Legvégül az EU hivatalos lapjában tették közzé a leírást, s mivel a tagállamok hat hónapig nem emeltek óvást, bejegyezték a terméket.
 

Fitch: a harmadik járványhullám ellenére erős növekedés várható a V4-országokban
A közép- és kelet-európai térség gazdaságai viszonylag ellenállóképesnek mutatkoztak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokkal szemben.
BL-negyeddöntő: nyert, de kiesett a címvédő Bayern
A címvédő Bayern München 1-0-ra nyert a Paris Saint-Germain vendégeként a negyeddöntőben, melyből kedden este a PSG mellett a Chelsea is továbbjutott.
Dobrev Klára ismét a vakcinák ellen kampányolt
Dobrev Klára kedd este az ATV-ben azt is kijelentette, hogy ő senkinek nem adta tovább a vírust.
Fehéroroszországban megkezdődött a járvány harmadik hulláma
Erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése.
Havazik a Bakonyban, 13 munkagéppel dolgozik a közútkezelő
Éjszaka és holnap reggel a Mátrában és a Bükkben is havazásra kell számítani.
Olaszországban megkezdték a Szputnyik V-vakcina kipróbálását
A vizsgálatban hatszázan vesznek részt.