Szeged és környéke

2011.05.09. 18:58

Új mentőautót kaptak a szegedi újszülöttmentők

Szeged - Mintegy húszmillió forint értékű mentőautót vehettek át hétfőn a szegedi újszülött-életmentők; korábbi autójuk már rendkívül rossz állapotban volt - mondta el az átadás kapcsán a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány vezetője.

Delmagyar.hu

[namelink name="Pintér Sándor"] kifejtette: a húszmillió forint nyolcvan százalékát Nemzeti Erőforrás Minisztérium, húsz százalékát az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) adta. Ezt az autót évek óta kérték, a korábbi kocsival ugyanis már nem lehetett biztonságosan menteni - tette hozzá. Korábbi adományokból műszereket vásároltak, ezek most bekerültek az új járműbe.

A Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyéből, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéből álló területről tavaly 1300 hívás futott be a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány ügyeletéhez. A mentési szám Budapest után a második legmagasabb az országban, az ellátandó terület nagyságában pedig ők az elsők. Átlagban naponta négy riasztást kap az alapítványnak, nemcsak koraszülötteket, hanem fejlődési rendellenességgel küzdő kicsiket is mentenek.

Új mentőautót kaptak a szegedi újszülöttmentők. Fotó: Schmidt Andrea

Új mentőautót kaptak a szegedi újszülöttmentők.
Fotó: Schmidt Andrea

Az átadás után [namelink name="Zentai Attila"], a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója elmondta: amikor húsz évvel ezelőtt megkezdődött a koraszülöttmentés Szegeden, az OMSZ "befogadta" az alapítványt. A rohamkocsi a mentőállomáson várakozik saját személyzettel. A négyfős csapatban van egy neonatológus - koraszülöttek intenzív ellátására szakosodott szakorvos -, egy szakasszisztens, aki szintén koraszülöttek ellátásával foglalkozik, egy gépkocsivezető, továbbá egy mentőápoló vagy mentőtiszt. Az utóbbi két főt a mentőállomás adja, ők szabadidejükben teljesítenek szolgálatot az alapítványnál.

[namelink name="Dobó István"], az OMSZ gépjárműosztályának vezetője elmondta: az autó megfelel az uniós előírásoknak. A központilag kiírt tenderen két járművet vásároltak, a másik Miskolcra került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!