Szeged és környéke

2007.08.08. 16:19

Újabb időkben uniós szinten szippantanak

Míg évekkel ezelőtt a szippantós autók éktelen bűz kíséretében közlekedtek egészen a Tisza-partig, mára az uniós szint a mérce. Egyre kevesebb a csatornázatlan utca, így a munka is, ezért a vállalkozók a szomszédos országok felé nyitnak.

Bobkó Anna

Éktelen bűz, fröcsögő fekália és a szennyvízszippantó csővel birkózó, talpig védőruhába, gumicsizmába öltözött emberek – a legtöbben így képzelik el a szippantósok munkáját – tévesen. Rövid időre bepillantást nyerhettünk e nem éppen közkedvelt foglalkozás kulisszatitkaiba.

A szippantós autót és sofőrjét, Laczi Norbertet egy tiszaszigeti családi háznál lestük meg „bevetés" közben. A képzeltekkel ellentétben a fiatal férfi gumicsizma helyett sportcipőt, védőöltözék helyett pedig a családi vállalkozás logójával ellátott kertésznadrágot viselt.

– Nyugodtan pottyantson, míg van, aki szippantson! – halljuk tőle a vicces szlogent, amelyet egy jó barát ajánlott a család figyelmébe. – Az ismerősök gyakran viccelődnek velünk, de sohasem rajtunk – magyarázza, miközben a vastag tömlőt a félrehúzott aknafedő alatt tátongó gödörbe nyomja.

Meglepetésünkre a szagok egészen elviselhetőek, még a harmincfokos hőségben is. Hamar végzünk, és már indulunk is a klebelsbergtelepi szennyvíztisztító telepre. Norbert út közben a szennyvízszippantás múltjáról mesél.

Mobil a klotyóból

Szippantás közben oda nem való dolgok is előkerültek már az aknából – mondja Laczi Norbert. – Előfordult, hogy vasdarabokat, csirkebelsőséget és mobiltelefont láttunk a szennyvízben úszkálni. Ha nem figyel az ember, könnyen előfordulnak balesetek is. Gyakorlat kell ahhoz, hogy tisztán megússzunk egy napot. Az egyik alkalmazottunk egyszer akaratán kívül nagyon közeli kapcsolatba került a fekáliával.  Megtudjuk, a régi időkhöz képest sok minden változott. A magánszemélyektől egyre kevesebb felkérést kapnak, sokkal inkább cégeknek szippantanak és a nemzetközi szállításra kezdenek átállni. Csatornázatlan utcákat már szinte csak a Szeged környéki kistelepüléseken találni, ezért fontos, hogy az uniós projektekre koncentráljanak.

– Az unióba lépés óta megnőtt a papírmunka, számtalan előírásnak kell megfelelni. A '90-es évek elején édesapám úttörőnek számított a magánvállalkozó szennyvízszállítók körében. Amióta jogosítványunk van, a bátyámmal mi is besegítünk. A szállításhoz PÁV3, veszélyes hulladék szállítására jogosító, és undorkeltő anyag szállítására engedélyt adó papír szükséges – magyarázza Norbert, míg begördülünk a szennyvíztisztító kapuján. A vastag csövet egy rutinos mozdulattal a helyére illeszti és már ömlik is a szennyvíz a tisztító berendezésbe.

Közben történeteket mesél arról, hogy lehet a szippantós kocsival csajozni.

– Akadnak nők, akik elfordítják a fejüket az autó láttán, de volt már olyan hölgyismerősöm is, aki tartotta a csövet szippantás közben – állítja. Kérdésünkre, mennyit lehet ezzel keresni, sejtelmesen csak annyit árul el, jól megélnek belőle.

– Megoszlik az emberek véleménye a munkánkról. Hiába gusztustalan vagy büdös, erre mindig szükség lesz, míg emberek élnek a földön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!